Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RC

Takze realna cisla http://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/skoda-auto-hospodarske-vysledky-zisk-2013/r~33155c02adbc11e3a985002590604f2e/

Zisk Skody Mlada Boleslav: 11.8 miliardy, zamestnancu cca 24000, zisk na jednoho zamestnance cca 490000kc., tj. cca 20000 EUR.

Prumerny plat tam je pres 40000 za mesic, tj. cca pul milionu za rok, coz je cca 20000 EUR.

Takze pro autora blogu - firma, ktera musela masivne investovat ma zhruba stejny zisk na zamestnance jako je jeho hruba mzda. To uz je o necem jinem, ze? Co kdybyste si prestal svoje komouske kecy cucat z prstu a nasadil mozek?

3 1
možnosti
Foto

Zajímá mne zisk před účetní uzávěrkou a daňovou optimalizací! Ten se veřejně neuvádí. Ale dá se dobře odhadnout.

0 2
možnosti
RC

Jeste se zeptam - co je to konzervativni socialista? Vim, co je konzervativec, vim, co je socialista. Tohle mi ale zavani necim, co autor asi nechtel napsat - ze by komunista?

1 1
možnosti
Foto

Ale to je jasné: konzervativní socialista chce bez reflexe konzervovat socialismus. Ne s lidskou tváří(?), ale s holým zadkem. Za každou cenu. To nevadí, že nám koza chcípla, hlavně že chcípne všem ostatním.

3 1
možnosti
RC

pokud je to tak vyhodne a jednoduche, proc sakra nemame vice podnikatelu a zamestnavatelu????

Nevim, kde jste vycaroval cislo 75% produktivity oproti Nemecku. Ja vidim HDP na hlavu a vidim, ze v CR je HDP na hlavu na urovni 66% nemeckeho.

V podstate neni moc duvodu, proc by treba produktivita zamestnance VW v Nemecku mela byt jina, nez zamestnance v CR (ve Skodovce).

1 1
možnosti
Foto

I kdybych slevil těch devět procent, stále je nárůst produktivity práce od roku 1990 vyšší o více než sto procent. Ale zatím co v roce 1990 byly reálné příjmy českého zaměstnance zhruba čtyřikrát nižší než u zaměstnance německého, v současnosti jsou reálné příjmy českého zaměstnance zase zhruba čtyřikrát nižší. Kam se poděl zisk vytvořený zvýšenou produktivitou práce? Státu nepřipadnul. Sttátní dluh se zvýšil. Za to jsme v roce 1990 neměli žádného dolarového miliardáře. Nyní je máme. Kde vzali svůj majetek? Poctivě pracovali? Nebo to dělal někdo za ně? Zaměstnavatelů máme stále méně. Ale jsou stále bohatší. 85 nejbohatších ovládá stejný majetek jako 3,5 miliardy nejchudších obyvatel planety. Zaměstnanců.

0 1
možnosti
Foto

A co myslíte, kolik musíte jako zaměstnanec dát ze svých vlastních zdrojů, abyste dosáhl toho zisku 300 tisíc Eur? Opravdu si myslíte, že vůbec nic? Že rozdíl toho za co práci zaměstnance prodáte a co zaměstnanci vyplatíte je zisk?

Ten příklad s družstvem je dobrý. Je na něm vidět jak se změní chování zaměstnanců, když se podílí nejen na příjmech, ale hrozí taky podíl na ztrátách. Dokud možné ztráty visely na hrbu pouze podnikateli, vedli to zaměstnanci ke krachu. Ve chvíli kdy to dopadlo i na ně, začali pracovat tak, aby společnost byla v zisku.

3 1
možnosti
Foto

Vyšší produktivita práce musí zaměstnanci přinést vyšší podíl na zisku. Jinak jde o ekonomický faul, stejně jako monopol či dumping. Bohužel neoliberálové ve své ideologii nikdy nehrají fér.

0 0
možnosti
MK

Máte malý problém. Zaměstnanec nevytváří žádný zisk pro firmu. Zisk zaměstnance je rozdíl mezi jeho smluvní odměnou a jeho náklady. Zisk firmy je rozdíl mezi náklady a prodejem.

4 1
možnosti
Foto

Hypotetická situace. Firma má tisíc zaměstnanců a jednoho zaměstnavatele, či majitele. Její výnosy dělají deset miliard ročně, její náklady včetně mzdových nákladů dělají pět set milionů. Otázka pro žáka obecné školy: Kolik budou činit výnosy firmy bez zaměstnanců, ale s jediným majitelem?

0 0
možnosti
JS

Bohužel i toto může psát blogy.

8 1
možnosti
DM

Velkou cast toho, co na praci zamestnance firma vydela, skonci v rukou statu na danich. Dalsi nemala cast jde do nakupu surovin, investic do vybaveni a provozu, atd. Obavam se tedy, ze zamenujete zisk a obrat, pripadne hruby a cisty zisk.

5 2
možnosti
Foto

Nechte ho bejt, je to zblblík.

1 1
možnosti
Foto

Nejdříve bych Vám doporučil si přečíst nějakou knihu, aby jste věděl co je to zisk. Ná

3 1
možnosti
JT

Autor cetl Marxuv Kapital. Asi mu to staci.

5 1
možnosti
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.