Jaroslav Janota

Organizovaný zločin je nejvyšším stádiem kapitalismu

31. 12. 2016 1:11:58
Tento proslulý výrok pronesl švýcarský profesor sociologie Jean Ziegler. A myslím, že velmi přesně vystihl podstatu věci. Kapitalismus jako honba za ziskem malé skupiny lidí na úkor větší, je podstatou každé kriminální činnosti
Jinými slovy každý zloděj, lupič či nájemný vrah je v podstatě samotnou esencí kapitalistické soutěže. A organizovaný zločin je vrcholem kapitalismu. Tedy naprosto svobodného podnikání s minimální regulací ze strany státu. Každý šéf mafiánské skupiny zabývající se výrobou, distribucí a prodejem například drog, zbraní, prostituce, lidských orgánů a dalších populárních ilegálních komodit je ze své podstaty pouze schopným podnikatelem, který maximalizuje svůj zisk a minimalizuje daňové odvody a mzdové náklady. Nemá rád zasahování státu do svých podnikatelských aktivit. Přitom dává práci a výdělek docela slušnému množství lidí. Takže z toho každý průměrný mafián vychází jako ideální volič pravicové Strany Svobodných Občanů.

Ostatně každá kriminální činnost motivovaná dosažením finančního zisku je ze své podstaty pravicová. Běžný zloděj či lupič je jen schopný podnikatel, který tvrdě pracuje za účelem zvýšení svého zisku. O který se samozřejmě velmi nerad dělí s kýmkoliv jiným. Hlavně ne hrabivým státem, který by jej chtěl trestat daňovou povinností. Takže typický pravičák. Když pomineme lidové pověsti o zbojnících, kteří prý bohatým brali a chudým dávali. Většinou působili v oblastech, kde bylo takové počínání logické. Brát něco chudým je nemožné. Nic nemají. A jisté přerozdělení zisku dosaženého v domech bohatých, chudším spolupracovníkům bylo v té chvíli nutností. Šlo spíše o dobrou investici schopného, pravicového podnikatele do budoucnosti vlastní prosperující firmy než o projev levicového altruismu či jisté formy progresivní daně z příjmu.

Oblíbené činnosti, které přinášejí ohromné zisky organizovanému zločinu jsou zdrojem obrovského množství finančních prostředků. Třeba taková oblíbená výroba, distribuce a prodej nelegálních drog. Nízké mzdové a výrobní náklady, zejména v zemích třetího světa, kvalitní výrobek s vysokou přidanou hodnotou, který lze dobře prodat na trzích ve vyspělých průmyslových zemích vrstvám obyvatel s mimořádně dobrou kupní silou. Výroba takového zboží je v podstatě snem každého pracovitého, vzdělaného a schopného podnikatele kdekoliv na světě. Zisk je zaručen. A podnikatelské riziko sice není úplně minimální, ale zvýšené riziko lze započítat do ceny zboží pro konečného spotřebitele. Navíc bez nutnosti platit daně či pojistné za své zaměstnance. Zkrátka ráj Svobodných zastánců zcela volného trhu.

Dobrým příkladem mafiánského podnikání v oblasti služeb je například vybírání výpalného. Schopný podnikatel si zkrátka vybere čtvrť a vyšle své zaměstnance, kteří vynikají obchodními a přesvědčovacími schopnostmi a nabídne podnikatelům ve čtvrti službu ochrany jejich majetku. Tedy vlastně kombinace služeb soukromé bezpečnostní služby a dobré pojišťovací společnosti. Navíc jde o významnou službu podnikatelské veřejnosti, která jim zajišťuje bezpečnost při provozu jejich firem. Prostě ráj podnikatelů. Určitě jsou tyto privátní služby lepší než veřejné služby státu. I když jsou samozřejmě poněkud dražší. Ale nekupte to, když je to tak výhodný.

Proto se asi nelze příliš divit, že neoliberální pojetí kapitalistické soutěže se dostává v současnosti blízko svému vrcholnému stadiu. Podvádění při placení daní, čili daňová optimalizace nákladů už překračuje legální podnikání a dostává se do sféry organizovaného zločinu. Na výplatních páskách těchto podnikatelsko-mafiánských bossů se tak ocitají běžně státní úředníci, policisté, soudci či politici. Organizovaný zločin tak získává legální rámec za pomoci lobistů a zákonodárců. Vše tedy spěje do stádia, kdy bude existovat naprosto svobodný trh s minimálními zásahy státu či jiných represivních složek. Společnost, která zkrátka nechá lidi dělat to co je pro ně přirozené a normální. Tedy beztrestně okrádat a vykořisťovat většinu svých spoluobčanů za účelem maximalizaci vlastního zisku. Vždyť co je nejlepší pro jednotlivce, je logicky také nejlepší pro celou společnost Ráj Svobodných se zkrátka blíží. Jak se na něj těšíte? Bude záležet na tom, na jaký post v kvalifikačním žebříčku firmy se dostanete. Bohužel množství špičkových manažerů v této oblasti podnikání je dost omezena.
Autor: Jaroslav Janota | karma: 29.33 | přečteno: 1566 ×
Poslední články autora