Co zůstalo občanům po éře Dluhoslava Kalouska?

Jak už název napovídá, dalo by se v podstatě odpovědět jediným slovem. Dluhy. Zejména státní dluh. V tomto případě by bylo lépe jej nazvat vládním dluhem. Kalousek jej za sedm let ve funkci ministra financí dokázal zdvojnásobit. 

Trochu čísel pro pravicové neoliberální věřící. Na konci roku 2006 po éře "nepřítele" vyrovnaných rozpočtů Paroubka dělal státní dluh České republiky celkem 802,5 miliardy korun. Z toho domácí dluh 680,9 miliardy a zahraniční dluh zbývající 121,6 miliardy korun. V roce 2007 nastoupila Topolánkova vláda s ministrem financí Kalouskem. Tehdy ještě kopal v dresu Lidovců. Na konci roku 2009, tedy po necelých třech letech ve funkci(to už stihl založit vlastní partaj TOP 09)už dělal státní dluh Česka celý 1.178,2 miliardy korun. Pro milovníky velkých čísel to je jeden bilión a 178,2 miliardy! Tedy zvýšil státní dluh o 378,2 miliardy korun. Za pouhé tři roky!  

 

Oblíbenou obhajobou vyznavačů neoliberální, pravicové víry je, že to bylo kvůli hospodářské krizi. Bohužel tvrdá ekonomická data se fakt nedají okecat jako na sjezdu TOP 09. Hospodářská krize, mimochodem způsobená neoliberální bezohledností, chamtivostí a pravicovou nenažraností, započala na konci roku 2008. Jistě si mnozí pamatují na tehdejší projev předsedy vlády Topolánka a jeho lotra po pravici ministra financí Kalouska, kteří statečně ubezpečovali českou veřejnost, že našemu ostrovu pravicové svobody se krize zdaleka vyhne. Nevyhnula. Kalousek se svými prohlášeními byl globální, hospodářské krizi, ukradený. V roce 2009, tedy v době hospodářského poklesu, se skutečně dluh zvýšil o asi 178 milionů korun. Jenže v roce 2007 po nástupu Topolánkovy vlády, tedy v době probíhajícího hospodářského růstu se dluh zvýšil o téměř 90 miliard korun. A v roce 2008 tedy stále v době růstu o dalších 107,5 miliardy! To skutečně vypadá, že na zvyšování dluhu měla naprosto zásadní vliv špatná hospodářská politika Topolánkovy vlády s Kalouskem na postu ministra financí.  

 

Další oblíbenou výmluvou skvělých TOP voličů, kteří na svého nejlepšího ministra financí evropského formátu nedají dopustit, bývá, že Topolánkova vláda skončila na jaře roku 2009 a poté nastoupila úřednická vláda Fischera s ministrem financí Eduardem Janotou. Vládla téměř celý rok. To by asi bylo relevantní, pokud by tento kabinet mohl realizovat vlastní hospodářskou politiku bez asistence sněmovny, kde měla pravice a její lokajové a jiní Melčáci stále většinu. Fischer jel podle not napsaných Kalouskem a navíc všem vládám(od roku 1982, kdy přišel za bolševika na ministerstvo financí)loajální úředník Eduard Janota byl nejen blízkým přítelem Kalouska, ale bohužel také jeho šílené, hospodářské politiky. Na jeho takzvané úsporné balíčky budou někteří ještě dlouho a neradi vzpomínat.  

 

Dluhoslav Kalousek měl ještě v roce 2010 před volbami tu nebetyčnou drzost, že v rámci předvolební kampaně zaslal voličům složenku. Ta obsahovala částku státního dluhu přepočteného na jednoho obyvatele. Myslím, že to bylo asi 120 tisíc. Jaksi se zapomněl zmínit, že třetinu z této částky má na svědomí on sám v posledních třech letech ve funkci ministra financí. Toto Kalouskovo chucpe jsem komentoval hned, když na mne z poštovní schránky na jaře 2010 vypadla ta složenka. Můj blog týkající se tohoto tématu dostal výstižný název:"Když vám idiot pošle účet". Tehdy jsem dost přecenil inteligenci českých pravicových voličů, když jsem usoudil, že na tak primitivní trik přece nemůže nikdo skočit. A ejhle. Primitivů se našlo fakt hodně. A tak nám vznikla Nečasova rozpočtově odpovědná vláda s rozpočtově neodpovědným Dluhoslavem Kalouskem opět v křesle ministra financí. A tito odpovědní vzali zvyšování vládního dluhu pěkně z gruntu.  

 

Státní dluh se v období bačování Kalouska a rozpočtově odpovědné vlády zvýšil v roce 2010 asi o 165 miliard, v roce 2011 asi o 155 miliard a v roce 2012 o celých 168 miliard korun! Takže to vypadá, že celé tři roky tu řádila neviditelná ruka hospodářské krize, se kterou vláda bojovala s rozhodnou rozpočtovou odpovědností. Jen mne tak napadlo, jak by ten dluh asi vypadal, kdyby ta vláda nebyla tak rozpočtově odpovědná? Takže zvýšení státního dluhu o 488 miliard korun za pouhé tři rozpočtově odpovědné roky. Výmluvy na hospodářskou krizi by byly jistě bezva. Nicméně s ohledem na to, že v letech 2010 - 2012 docházelo v okolních zemích k nastartování hospodářského růstu, zatímco v Česku Kalouskem uškrtaná a uškrcená ekonomika klesala, to vypadá, že ta potvora zvaná krize si zasedla pouze na českou vládu a nejlepšího ministra financí Sluneční soustavy chemika Kalouska. Tak to aspoň prezentují jeho voliči.  

 

Zajímavé je, že vývoj růstu státního dluhu a pokles české ekonomiky se zastavil právě v roce 2013. Podle teorie Top voličů se právě v tom roce začala projevovat geniální opatření guru Kalouska. Naopak zlé jazyky tvrdí, že optimismus do českého hospodářství přinesla demise rozpočtově odpovědné vlády. Jenže přivlastnit si úspěch kterým nepochybně bylo zvýšení státního dluhu v roce 2013 o pouhých 15 miliard korun asi těžko může vláda, která za předchozí tři roky zadlužila obyvatele této země o bezmála půl biliónu korun! Suma sumárum výše státního dluhu na konci roku 2013 dělá jeden bilión a 683,3 miliardy korun! Po pouhých sedmi letech Kalouska na ministerstvu financí! To je zvýšení oproti konci roku 2006 o 880,8 miliardy korun. Opakuji za pouhých sedm let! V procentech to dělá téměř 110%! Kalousek tak dosáhl milníku, který patrně nikdy nebude překonán. Za 7 let ve funkci ministra financí dvou pravicových vlád se mu podařilo zvýšit státní dluh České republiky o vyšší částku než všem jeho předchůdcům na ministerstvu financí české a dokonce i československé republiky za celých 16 let! Tedy od roku 1990!  

 

Mimochodem vláda toho rozpočtově neodpovědného socialisty Sobotky s Babišem na postu ministra financí dokázala za dva roky své existence snížit vládní dluh o deset miliard korun! Letošní čísla ještě neznám. Skoro to začíná vypadat, že zatímco za vlád pod vedením ČSSD česká ekonomika roste a prosperuje, za vlád pod vedením ODS hospodářství stagnuje či dokonce klesá. Patrně to nebude žádná náhoda. V roce 2010 jsem napsal blog s názvem: "Skutečný podíl české spořivé pravice na našem státním dluhu". Celkem jednoduchým výpočtem jsem zjistil, že na každých šest korun českého státního dluhu připadá pět korun na vlády pod vedením ODS a pouhá koruna na vládu pod vedením ČSSD. Tedy poměr 5:1. Jenže kdeže sněhy roku 2010 jsou. V současnosti dělá ten poměr 7:1. Tedy na každých osm korun českého státního dluhu připadá sedm na dobu vlád pod vedením ODS a pouhá koruna na vládu pod vedením ČSSD.  

 

Někomu mohou tato čísla připadat šokující. Mně samotného to nijak nepřekvapuje. Neoliberální klišé o tom, jak pravice peníze vydělává, zatímco levice je pouze utrácí neplatí. Vlastně platí, ale přesně obráceně. Zatímco české vlády pod vedením ČSSD jsou rozpočtové odpovědné a státní dluh navýšily jen nepatrně, české pravicové vlády pod vedením ODS zatížily každého občana tohoto státu enormním dluhem. Dnes by ta Kalouskova složenka měla hodnotu více než 160 tisíc korun na občana Česka! Včetně nemluvňat. Z toho samotný Kalousek se na této částce podepsal z více než poloviny. Šokující je počet voličů českých pravicových stran. Je zábavné, když u českých středoškoláků vítězí v jejich virtuálních volbách Kalouskova TOP strana. Vlastně je to v pořádku. Právě tito středoškoláci a jejich potomci budou splácet dluhy, které tu nadělal předseda jejich oblíbené partaje Dluhoslav Kalousek celý život. A obávám se, že jeden život rozhodně nebude stačit! 

Autor: Jaroslav Janota | úterý 20.12.2016 10:38 | karma článku: 36,38 | přečteno: 1807x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57

Jaroslav Janota

A na zemi pokoj lidem dobré vůle

24.12.2016 v 1:19 | Karma: 17,80

Jaroslav Janota

Demokracie v ohrožení

30.10.2016 v 17:00 | Karma: 30,60

Jaroslav Janota

Jen pár slov paní Věry

2.9.2016 v 16:02 | Karma: 22,54

Jaroslav Janota

Newspeak politicky nekorektních

28.8.2016 v 18:48 | Karma: 17,57
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.