Jen pár slov paní Věry

Ani ne před rokem vyjádřila paní Věra Čáslavská svůj názor na přístup k uprchlíkům. Možná není na škodu její myšlenky a slova znovu připomenout. Protože myšlenky na rozdíl od lidí neumírají spolu se svými nositeli.

Naopak. Jsou to myšlenky a pevné názory a postoje, které činí některé lidi nesmrtelnými. 

 

"Jen solidarita a spolupráce dokáže udělat náš svět snesitelnějším. O lidskou důstojnost nepřichází lidé na útěku, ale připravujeme se o ni my sami tím, že jim odmítáme pomoc, tím že necháváme vyčerpané uprchlíky před zavřenými dveřmi. Pomoc jim znamená i pomoci sobě, své občanské a lidské hrdosti před Evropou, před světem, ale především před sebou samými." 

 

Věra Čáslavská, Výzva Věry Čáslavské, Deník Referendum 5.9.2015http://denikreferendum.cz/clanek/21180-vyzva-very-caslavske 

 

Paní Věra byla prostě taková. Nedokázala ignorovat utrpení jiných. Nedokázala mlčet a dívat se jinam, když se někomu dělo bezpráví. Měla velké srdce a nikdy nezapomínala na druhé. Proto se stala legendou. Její sportovní úspěchy v tomto případě nejsou až tak důležité. Byla, je a patrně dlouho zůstane nejúspěšnější českou sportovkyní, alespoň v počtu získaných olympijských medailí.  

 

Ale to čím se paní Věra zapsala skutečně do srdcí a myslí svých spoluobčanů je její morální postoj. Někdo kdysi řekl, že názory prý nemění jen idiot. Myslím, že je to právě naopak. Názory v zásadních a podstatných morálních otázkách mění jen bezcharakterní idiot. Skutečné osobnosti se zkrátka nepodbízí obecnému vkusu, který právě letí. Nepřizpůsobují své názory, názoru většiny, protože ten nemusí být vždy správný. Nepodvolují se právě panujícím společenským a politickým poměrům. Skutečná osobnost se neřídí podle výsledků průzkumů veřejného mínění. Skutečná osobnost tyto výsledky svým pevným morálním postojem mění.  

 

Paní Věra takovou osobností byla. Ona rozhodně nebyla jen obyčejná sluníčkářka. Ona byla pro mnoho lidí právě oním sluníčkem, ke kterému lze s nadějí vzhlížet. Takoví lidé jsou vzácní. A měli bychom si jich za to vážit. Čest vaší památce, paní Věro. 

Autor: Jaroslav Janota | pátek 2.9.2016 16:02 | karma článku: 22,54 | přečteno: 1322x