Pravidla civilizované diskuse

V podstatě jich vůbec není nijak mnoho. Opomineme-li nejrůznější argumentační fauly, můžeme jejich množství omezit na pouhá dvě pravidla. 

Diskusní příspěvek se musí týkat obsahu textu pod kterým je zveřejněn. Diskutovat o věcech, které v textu nejsou je především krajně neslušné. Pokud se dotyčný chce utkat se svými nepřáteli či přáteli, ať si k tomu pořídí vlastní blog. Jistě každý bloger má s tímto typem diskutérů své zkušenosti. Já je nazýván diskutéři z povolání. Jejich život je patrné zoufale prázdný, takže každou volnou chvíli tráví v diskusích, kde se snaží přesvědčit, většinou sebe sama či jemu podobné, že bloger se strašně mýlí a že jeho text v podstatě nestojí ani za čtení. Nemusíte se bát. Až napíšete další blog tento typ diskutéra tam bude pár minut po zveřejnění. Jen ty příspěvky budou v podstatě stále stejné. Také stejně stručné. To, že tento typ internetového trolla používá většinou holou větu je důvodem, proč sám žádný svůj blog nemá. Navíc kdy by na jeho psaní našel čas, když většinu dne tráví v nekonečných diskusích na několika místech najednou.  

 

Druhé pravidlo civilizované diskuse zní, nevezmeš autorovo jméno nadarmo. Jméno autorovo budiž pochváleno. V diskusi jde o text. Nikoliv o autora. To jak se dotyčný vyjadřuje, jak vypadá, jak zasaženo je jeho duševní zdraví či jaká je jeho předpokládaná inteligence jsou sice jistě důležité a zajímavé informace, ale do diskuse to opravdu nepatří. Stejně jako nadávky a urážky. Svoboda slova a projevu? Dobrá. Ale odtud až sem a ne dál. Chápu, že někomu na jeho vlastních urážkách, kterými častuje jiné nepřijde vůbec nic urážlivého. To ale opravdu není důkaz, že tomu tak není.   

 

Snad ještě pár upozornění. Když vám někdo za váš příspěvek udělí minus, nevztekejte se. Dotyčný chtěl patrně jen vyjádřit, že se mu to nelíbilo. Od toho tam to tlačítko je. To, že vám někdo neodpoví na vaši zvídavou a pro vás jistě důležité otázku, může někdy jen znamenat, že jste ji zapomněl položit. Pozná se to podle toho, že žádná vaše věta nekončila otazníkem.  Když vám autor smaže příspěvek, znamená to, že jste zřejmě porušili pravidla civilizované diskuse. Nemá cenu jej tam tedy vracet. Stejně jako nemá smysl přidat dalších pět příspěvků ve kterých požadujete vysvětlení. Takový příspěvek totiž také porušuje pravidla, protože je zcela mimo téma. Když se vám pravidla pro civilizovanou diskusi nelíbí, vraťte se zpět do pralesa. Nebo odkud to pocházíte. 

Autor: Jaroslav Janota | čtvrtek 11.8.2016 6:14 | karma článku: 17,34 | přečteno: 341x