Uprchlíci vítejte!

7. 08. 2016 18:09:00
Tahle kampaň, vytvořená skutečnými zastánci lidský práv a svobod, měla velmi dobré výsledky. Ale ve své podstatě se ani tolik netýkala uprchlické krize. Měla prostě jen za úkol oddělit evropské zrno od plev.
Což se myslím podařilo na výbornou. Už dlouho před začátkem uprchlické krize se totiž evropská společnost ocitla v úplně jiné krizi. Krizi hodnot. Pozitivní hodnoty Evropanů jako humanismus, důraz na lidská práva a svobody, multikulturalismus, demokracie, sociální stát, ale hlavně soucit, empatie, ohleduplnost, tolerance, solidarita se ocitly na konci 20.století v hluboké krizi. Do popředí se začaly dostávat negativní vlastnosti Evropanů jako rasismus, xenofobie, extrémní nacionalismus, šovinismus, pohrdání lidskými právy a svobodami, totalitní myšlení, nenávist, diktatura, monokulturalismus, ale hlavně bezohlednost, sobectví, chamtivost, hamižnost, zvrhlá touha po absolutní moci, omezování svobod a případně přímo fyzická likvidace odpůrců takového chování a myšlení. Přístup k uprchlíkům byl dobrým způsobem jak oddělit příznivce těch pozitivních hodnot od vyznavačů těch negativních vlastností.

Což se povedlo. Uprchlická krize ukázala pravou tvář některých Evropanů. A hlavně v jasném světle předvedla existenci dvou druhů obyvatel Evropy. Je potěšující, že v civilizovaných zemích západní Evropy se ukázaly výhody vyspělé zastupitelské demokracie. Politická scéna v obou zemích byla očištěna od populistů nejhrubšího zrna. Přesto se s pokračující atmosférou nenávisti dostávají tito extrémní příznivci rychlých a jednoduchých řešení do hlavního politického proudu. Velmi to připomíná situaci v Evropě před druhou světovou válkou v době otevřeného nástupu německého nacismu. Vytvoření nepřítele na kterého lze hodit úplně všecho. Vyvolávání iracionálního strachu před nebezpečím, ať už židovským(či v současnosti muslimským). A nabídka zajištění bezpečnosti. Vždyť to nic nestojí. Jen váš hlas v demokratických volbách občané. Jsou lidé, kteří bojují za demokracii(dokonce nejlépe přímou)a vyznávají heslo, že hlas většiny lidu je hlasem božím. Není. Říšský kancléř Adolf Hitler získal svůj úřad v naprosto svobodných a demokratických volbách. A hlas lidu nebyl žádným božím hlasem. Spíše hlasem ďábelským. A odstartoval období největšího užití Luciferova efektu v dějinách lidstva. Když všichni kolem páchají zlo a zlo se stává normou chování, je potlačení lidskosti v člověku snazší.

Jenže likvidací jednoho typu nepřítele to všechno nekončí, ale začíná. Po Židech přijdou na řadu další. Cikáni, Slované, homosexuálové, komunisté, demokraté, humanisté a nakonec všichni s jiným názorem, než je ten vůdcův. Snaha o homogenizaci či lépe monokulturalizaci společnosti nemůže nikdy skončit. Taková společnost si vytváří vlastní, vnitřní opozici. Protože je proti lidské přirozenosti. Lidé jsou si rovni ve svých právech, ale rozhodně nejsou stejní či totožní. Nelze je homogenizovat. Či vytvořit z nich jednu monokulturní, bezduchou masu. Pokoušeli se o to bolševici, fašisté a nacisté. Nepovedlo se. Teror se většinou obrátil proti těm, kteří jej uvedli do života. A už od norimberského procesu víme, že výmluva typu jen jsem poslouchal rozkazy či jen jsem dodržoval zákony, zkrátka neplatí. Rozkazy a zákony, které se snaží legalizovat zločiny proti lidskosti se zkrátka plnit nevyplatí. Doktor Zimbardo, který po proslulém Stanfordském experimentu v roce 1971 vytvořil pojem Luciferův efekt nabídl také několik pravidel jak se vyhnout tomu, aby byli lidé tímto efektem pohlceni. Jedním z nich a v současnosti možná nejdůležitějším je, že se lidé nikdy nesmí dobrovolně vzdát svých lidských práv a občanských svobod za příslib nějakého iluzorního pocitu vlastní bezpečnosti.

Byli to nacisté, kteří vytvořili teorii, že jedna rasa či jeden národ je nadřazen nad těmi ostatními. Dnes víme, že je to lež. Ač jsme všichni neopakovatelné individuality pořád toho jako lidé máme více společného, než je toho v čem se odlišujeme. A nikdy bychom se neměli vzdát toho co z nás dělá lidi. Tedy obyčejné lidskosti, slušnosti a ohleduplnosti k jiným. Zejména k těm, kteří jsou na tom hůře než my sami. Je to přirozené každému člověku. Naopak pudové, sobecké jednání je to co nás zbavuje lidské podstaty a vrací nás kamsi do živočišné, zvířecí říše. Toto dědictví našich živočišných předků je sice navždy naší součástí, ale nikdy nemůže převážit nad tím, co nás ze zvířecí říše vyčleňuje. Naši lidskost, soucit, sounáležitost. Vždy bychom na to měli myslet. A posuzovat tímto pohledem každý výrok, každé jednání a každou myšlenku těch kolem nás. Oddělit zásadní kategorie dobra od zla by neměl být problém pro každého duševně zdravého člověka bez ohledu na rasu, národnost, původ či vzdělání. Každý si musí odpovědět zda chce zůstat ve společnosti lidí nebo se přikloní do říše zvířat. Je to o existenci nebo naopak absenci svědomí.
Autor: Jaroslav Janota | neděle 7.8.2016 18:09 | karma článku: 23.77 | přečteno: 2255x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.84 | Přečteno: 573 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 1976 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 285 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 273 | Diskuse
Počet článků 220 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2268

Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...