Prima hysterie nemá nic společného s realitou

Jenže mnozí si to soustavně odmítají přiznat. Žijí ve svém virtuálním světě a ujišťují se, že právě ta jejich pokřivená realita je ta pravá a kdo tvrdí opak je heretik, zrádce, sluníčkář, pravdoláskař. Nehodící se škrtněte.

Hysterie, kterou šíří některá média, čistě za účelem ekonomickém prospěchu, zkrátka nese své ovoce. Paranoidní, český tmář vidí nebezpečného uprchlíka za každým rohem. Odpovědní a znepokojení čeští občané už jako uprchlíky udali bulharské dělníky, folklórní soubor z Beninu, romský pohřební průvod, či naposled skupinu studentů z Indie v Mostě. Duševně zdraví lidé se musí touto hysterií některých svých intelektuálně nesmělých spoluobčanů skvěle bavit. Možná by to bylo k smíchu, kdyby se na této vlně paranoie nesvezli různí populisté z řad českých politiků. Podle hesla za hlasy slíbíme všechno.  

 

A tak nám čeští policisté v počtu stovek, opouští prý bezpečné české ulice a potulují se po lesích v pohraničí, aby zadrželi jednoho nelegálního imigrantů uprostřed Václavského náměstí. Jen pro osobní reklamu ministra Chovance. Když tu žádní uprchlíci být nechtějí, tak si alespoň vytáhneme pár z vlaků, které projíždí přes naše území. Aby se bezpečnostní složky státu vytáhly před hysterickou veřejností a ukázaly svou bdělost, užitečnost a akceschopnost.  

 

Najdou se i takoví, kteří by chtěli hrát stejnou hru jako teroristé. A přistoupit na jejich pravidla takové hry. Problém je v tom, že jakmile začne někdo hrát stejnou hru s teroristy a podle stejných pravidel, začne být od toho teroristy k nerozeznání. Účel zkrátka v žádném případě nesvětí prostředky. Co vlastně potom civilizované společnosti ještě zbude? Dnes je ten rozdíl vidět na první pohled. Civilizovaný svět dospěl po těžkém boji s diktátory k univerzálním hodnotám lidských práv a svobod. A právě tyto principy jsou to, co leží vrahům z ISIS v žaludku nejvíce. Když lidé, a nejen ti z Evropy, začnou sami tyto hodnoty porušovat, prý v rámci jakéhosi iluzorního zvýšení bezpečnosti, teroristé vyhráli. A to na celé čáře. Dosáhli svého cíle bez jediného výstřelu.  

 

Uprchlíci před teroristy opravdu nejsou evropským problémem. Tím jsou právě ti teroristé před kterými prchají. Nazývat skupiny zubožených mužů, žen, dětí a starých lidí, kterým jejich domovy zničila válka, invazí může jen opravdový, neodpovědný hlupák. Možná by bylo vhodné místo používání kolektivní viny pro všechny muslimy a imigranty, začít konečně řešit skutečné příčiny terorismu. Většinu teroristických útoků totiž páchají lidé narození v Evropě. Několik tisíc Evropanů bojuje v řadách ISIS. Málem jsme tam měli také svého zástupce. A ten Čech nebyl to žádný potomek imigrantů. Jen prostě pro něj nebyla činnost ideových soudruhů Islamistů z českého Bloku proti Islámu či různých spolků domobrany dostatečně akční. To opravdu nevyřeší plot s ostnatým drátem na hranici Evropy určený k zastavení obětí terorismu.  

 

Je zřejmé, že prima hysterie okolo uprchlíků nemá se skutečnou realitou nic společného. A pokud si to obyvatelé Evropy včas neuvědomí začnou opakovat chyby z vlastní historie. Chyby, které způsobily nástup totalitních ideologií bolševismu, fašismu a nacismu. Tady leží skutečné nebezpečí současné Evropy a civilizovaného světa obecně. Některé části historie Evropy totiž nejsou zrovna příliš následování hodné.

Autor: Jaroslav Janota | pátek 5.8.2016 9:20 | karma článku: 26,04 | přečteno: 3298x