Jaroslav Janota

Chcete prezidenta, který uráží matku válečného hrdiny?

3. 08. 2016 10:13:40
Mohlo by to být zajímavé heslo do americké předvolební kampaně. Americký volič je na urážení vlastních národních hrdinů přece jen dost citlivý. Na rozdíl od toho českého, který si do úřadu zvolil člověka, který se za nic nestydí.
Podnikatel Donald Trump pronikl systémem stranických primárek až ke kandidatuře na úřad prezidenta. Bez zkušeností z americké politiky, za to se zkušenostmi z amerického showbyznysu. Zatím to vypadá, že jeho velkohubý styl vystupování spíše rozděluje tradiční voliče republikánské strany. A přihrává voliče jeho demokratické soupeřce. Hillary Clinton má naopak mimořádné zkušenosti z americké politiky. Působila už v předvolební kampani prezidentského kandidáta McGoverna v roce 1972! V pouhých dvaceti pěti letech. To je 44 let politických zkušeností. Podílela se na úspěšné kampani svého manžela na guvernéra Arkansasu v roce 1978. Bill se tak stal guvernérem v pouhých 33 letech. Celkem byl ve funkci guvernéra celých 12 let. Hillary se úspěšně podílela na prezidentské kampani svého manžela v roce 1992. Působila osm let v roli první dámy. Vyhrála v senátorských volbách ve státě New York. Vedla kampaň na prezidenta v roce 2008. Působila jako ministryně zahraničí v Obamově vládě. Vyhrála demokratické primárky a dokonce získala podporu jejího nejvyššího rivala Bernie Sanderse. I velké části jeho příznivců.

Naopak podnikatel Trump zažil v posledních 25 letech čtyři bankroty. Je s podivem jak se z obchodního dluhu 3,5 miliardy dolarů dostal ke svému současnému majetku ve výši 4,6 miliardy. Možná s malou pomocí ruských přátel a investorů. Jeho kampaň je plná urážek, hrubostí, rasismu a předsudků. Stihl urazit imigranty. Což je docela pikantní od člověka jehož matka pochází ze Skotska. Jeho prarodiče z otcovy strany jsou imigranti z Německa. Jeho manželka Ivana je imigrantka z bývalého Československa a jeho současná manželka je ze Slovinska. Transparent s nápisem, že bez imigrantů by neměl Trump své manželky, který se objevil na jedné demonstraci, byl v tomto případě opravdu vtipný. Vyhrožuje muslimům a to i těm, kteří jsou americkými občany. A to dokonce takovým způsobem, že jedna holčička z americké, muslimské rodiny se svěřila se svým strachem, že její rodinu Trump vystěhuje z jejího domova, na sociálních sítích. Naštěstí se iniciativy chopili členové amerických, ozbrojených sil, kteří vytvořili akci s názvem, "Já tě ochráním". Ta byla určena právě dětem, z amerických, muslimských rodin, které vyděsilo vyhrožování ze strany Donalda Trumpa. Ani členové amerických ozbrojených sil zjevně nejsou nijak nadšeni, že by jejich vrchním velitelem mohl být člověk tak nemorální jako Trump.

A vrcholem je současný útok na amerického, válečného hrdinu kapitána Humayuna Khana. Muslima, který položil život za svou vlast, které sloužil, kterou miloval, i když se v USA nenarodil. Nositel vyznamenání Bronzové hvězdy a Purpurového srdce, zachránil svým statečným činem své spolubojovníky při teroristickém útoku v Iráku. Obětoval svůj život v pouhých 27 letech. Vystudoval práva a mohl se stát stejně dobrým právníkem jako jeho otec. Či mohl přednášet na univerzitě jako jeho matka. Mohl se stát úspěšným podnikatelem, třeba v oblasti biotechnologií, jako jeho bratři. Místo toho se rozhodl sloužit v ozbrojených silách své vlasti. Bylo to jeho dobrovolné rozhodnutí a znak jeho vyzrálosti a smyslu pro povinnost a odpovědnost.

A matku tohoto hrdiny Trump svým typickým arogantním způsobem hrubě urazil. Říci o matce, která ztratila svého syna a je zdrcena žalem, že nic neřekla, možná proto, že nesměla, je vrchol buranství. Ona nemusela nic říkat. Život, odvaha a smysl pro povinnost, kterou disponoval její syn a jeho nejvyšší oběť vydají za milion slov. A každý, kdo tak tragickým způsobem přišel o nejbližšího člena rodiny ví jak je těžké v takové chvíli, nepodlehnout emocím. A ti duševně zdraví lidé s alespoň kouskem obyčejného lidského soucitu, si to dokáží představit a vcítit se do pocitů matky, která přišla o syna. Trump to zjevně nedokáže. Je tedy otázkou, zda Američané, kteří si hluboce váží svých hrdinů, opravdu zvolí do nejvyššího úřadu někoho, kdo se nestydí veřejně urazit matku válečného hrdiny?
Autor: Jaroslav Janota | karma: 29.07 | přečteno: 5086 ×
Poslední články autora