Velký, olympijský den manželů Zátopkových

Před rovnými 64 lety se odehrál mimořádný den, který vejde do historie olympijských her. A patrně jej jen tak někdo, nebude v dohledné době, moci opakovat.

24.července 1952 na Olympijském stadionu v Helsinkách v rámci her XV.olympiády se odehrála opravdu historická událost. Manželé Emil a Dana Zátopkovi se chystali na finále svých disciplín. Emil Zátopek nastoupil k finále běhu na 5000 metrů. Už měl jednu zlatou medaili z běhu na 10000 metrů, kterou získal před čtyřmi dny. Obhájil tak vlastní vítězství z her v Londýně v roce 1948. A zvítězil v novém olympijském rekordu. Na 5000 metrů prohrál v Londýně v těsném finiši s Belgičanem Reifem. A ani v Helsinkách už ve svých 29 letech nepatřil zrovna k favoritům závodu na 5 kilometrů. Přesto se pro něj vyvíjel závod dobře. Do posledního kola vstupoval na první pozici. Vzápětí jej, ale předstihli hned tři jeho soupeři. Emil zabojoval a v mocném finiši zvítězil. Znovu v novém olympijském rekordu. A získal svou druhou zlatou olympijskou medaili na těchto hrách. Asi o hodinu později nastoupila ke svému finále v hodu oštěpem Dana Zátopková. A získala zlatou medaili. Není zrovna obvyklé, aby v jediný den získali oba manželé zlatou, olympijskou medaili a to ještě v jediném sportovním odvětví. Emil ještě dovršil zlatou medailovou rodinnou sbírku třetí zlatou v maratónu.  

 

Tento pár byl, ale zcela výjimečný. Začalo to všechno 19.září 1922. Tehdy se v Kopřivnici narodil Emil Zátopek. O několik desítek kilometrů dál ve Fryštátu(dnešní Karviné)se ve stejný den narodila Dana Ingrová. Kdo by tehdy řekl, že se osud těchto dvou lidí navždy spojí. A za necelých třicet let budou oba dva přebírat už jako manželé zlaté olympijské medaile. Zní to jako scénář hollywoodského filmu. Tenhle scénář, ale psal sám život. Tito dva výjimeční lidé a mimořádně talentovaní sportovci se dali dohromady v Uherském Hradišti. Dana se po narození odstěhovala s rodiči do Vacenovic u Hodonína. Studovala gymnázium v Uherském Hradišti. Byla to mimořádně všestranná sportovkyně. Kromě atletiky se věnovala házené a v roce 1950 získala se Slováckou Slavií Uherské Hradiště ligový titul mistra Československa. V roce 1948 se stala mistryní republiky v hodu oštěpem a v témže roce reprezentovala Československo na olympijských hrách v Londýně, ještě jako Dana Ingrová. Skončila na sedmém místě. Po olympiádě se s Emilem vzali. Dana kromě zlaté olympijské medaile z Helsinek, získala dvakrát titul mistryně Evropy a v roce 1958 se stala držitelkou světového rekordu. Svoji kariéru završila na olympijských hrách v Římě v roce 1960, kde získala stříbrnou medaili. A to jí bylo 37 let!  

 

Emil Zátopek studoval na Baťově škole práce ve Zlíně. Zde byl přinucen se zúčastnit tradičního běhu mladých mužů Zlínem a hned skončil na druhém místě. Ve zlínském atletickém klubu jej trénovali výborní běžci. Ladislav Šalé a hlavně skvělý vytrvalec té doby Jan Haluza. Od roku 1943, ale začal trénovat sám podle vlastní metody. Po válce vystudoval Vojenskou akademii. Byl držitelem celkem 18 světových rekordů v různých disciplínách. Získal čtyři zlaté a jednu stříbrnou medaili z olympijských her. Tři zlaté a jednu bronzovou medaili z Mistrovství Evropy. Na Olympijský hrách v Melbourne v roce 1956 ještě skončil šestý v maratónu. Běžeckou kariéru ukončil v roce 1958.  

 

Tito sportovní manželé tak celkem získali pět zlatých a dvě stříbrné olympijské medaile. A pět zlatých a jednu bronzovou medaili z Mistrovství Evropy. Emil zemřel v roce 2000 v 78 letech. Paní Dana Zátopková je i ve svých 93 letech stále společensky aktivní. Dnes je to 64 let od nezapomenutelného, velkého olympijského dne manželů Zátopkových. Není mnoho takto úspěšných manželských dvojic ve světě sportu. Oběma patří velké uznání a obdiv.  

Autor: Jaroslav Janota | neděle 24.7.2016 0:41 | karma článku: 20,33 | přečteno: 398x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57

Jaroslav Janota

A na zemi pokoj lidem dobré vůle

24.12.2016 v 1:19 | Karma: 17,80

Jaroslav Janota

Demokracie v ohrožení

30.10.2016 v 17:00 | Karma: 30,60

Jaroslav Janota

Jen pár slov paní Věry

2.9.2016 v 16:02 | Karma: 22,54

Jaroslav Janota

Newspeak politicky nekorektních

28.8.2016 v 18:48 | Karma: 17,57
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.