Jaroslav Janota

Jaké evropské hodnoty máte na mysli?

20. 03. 2016 16:16:53
Často se člověk v internetových diskusích setkává s pojmem evropské hodnoty. Jenže co vlastně tento pojem znamená? Jaký je vlastně jeho skutečný význam? Jak tento pojem chápou ti, kdo jej užívají?
Co si pod tímto jednoduchým heslem, používaným zejména jednoduchými lidmi vyznávajícími jednoduchá řešení, mám ve skutečnosti představit? Vždyť už samotný pojem Evropa je tak trochu zavádějící. Z geografického hlediska je samotná Evropa jen takovým velkým výběžkem Asie. Vždyť i rozdělení zeměkoule na kontinenty je takovým ryze evropským vynálezem. A opravdu lze považovat za Evropu podhůří Kavkazu či Uralu? Já se v zeměpise učil, že nejvyšší hora Evropy se jmenuje Mont Blanc. Dnes se prý žáci učí, že je to Elbrus. Fakt někdo tuhle horu na Kavkaze může považovat za evropskou? Takže jaképak evropské hodnoty. A co mezi ně vlastně zařadit. Přiznám se, že samotná historie Evropy není zrovna příliš přitažlivá. Zejména pro útlocitné povahy z řad humanistů.

Může to vypadat, že na tomto území se odehrálo více válek a násilností než kdekoliv jinde na světě. Je tedy sklon k násilí a brutální, silové konfrontaci jednou z těch zmiňovaných evropských hodnot? Evropa prošla staletími kmenových, národnostních či náboženských válek. Kromě antické vzdělanosti, filozofie, vědy a umění přinesla světu také náboženskou totalitní společnost, tmářství, imperiální dobývání a drancování jiných částí světa. Také společnost založenou na předpokladu, že existují lidé nadřazení a lidé podřadní. Křesťané jako nadlidé a podřadní lidé jiné víry. Nadřazení bílí a podřadní lidé jiné barvy pleti. Rasismus v té nejhorší podobě je tedy zřetelně evropským vynálezem. Teorie o nadřazenosti jedné rasy nad jinými se stala základem nacismu, ale také fašismu a vlastně i bolševismu.

Evropa dala světu pronásledování odpůrců té jediné správné víry, jediného správného způsobu vlády, jediného správného vidění světa. Dala světu mučení těch, kteří se nebáli šířit myšlenky, které nebyly v souladu s oficiální, konzervativní ideologií. Způsob jakým se zejména vládci z řad katolické církve vypořádali s těmi, co měli jiné názory, se stal příkladem pro bolševiky, fašisty a nacisty ve 20.století. Ovšem dovede do monstrózních rozměrů. Evropa dala světu dvě světové války. Dala světu kolonialismus a s ním spojený význam pojmu genocida v souvislosti s likvidací původního obyvatelstva dobytých území.

Rasismus, nenávist k jiným národům, rasám a vírám. To jsou ty evropské hodnoty za které nám tu bojují "slušní vlastenci"? Už to tak vypadá. Osobně dávám přednost univerzálním hodnotám. Hodnotám lidských práv a svobod. Hodnotám, které se prosadily jako přirozené, navzdory vyznavačům "evropských" hodnot.
Autor: Jaroslav Janota | karma: 15.63 | přečteno: 559 ×
Poslední články autora