Vzpomínáte si na Oslí daň?

O co šlo? Byla to zvláštní daň či podstatné zvýšení daňové povinnosti pro ty, kteří do 25 let věku nepočali dítě či neměli dítě v péči.

Samozřejmě tato daň existovala za minulého, totalitního režimu. Nevím přesně zda byla zavedena až v období Husákovy normalizace. A byla tak částečně odpovědná za proslulý baby boom a silnou generaci tzv. Husákových dětí. Tedy početně silné generaci narozené v 70.letech minulého století. A nebo v nějaké formě existovala již v předchozí době 50. a 60.let. Pokud se najde nějaký pamětník rád uvítám doplňující informace. Jak to fungovalo? Ten kdo dosáhl věku 25 let a neměl v péči nezletilé dítě, ať už vlastní či partnerovo, musel počítat s tím, že se mu ale velmi podstatně zvýší daň z příjmu. A když používám slovo podstatně, tak vůbec nepřeháním.
Naopak ten kdo dítě v péči měl platil v podstatě stejnou daň jako do té doby, tedy do dosažení věku 25 let. Plus mu přibyly nějaké dětské přídavky. A to do té doby než jeho děti začaly samy vydělávat či dosáhly určitého věku. Myslím, že šlo právě o věk 25 let. Hned poté se mu daň z příjmu zvýšila na úroveň plátců tzv. Oslí daně. A tuto zvýšenou sazbu platil až do doby odchodu do důchodu. Osobně jsem se měl možnost setkat s tímto daňovým systémem v době svého prvního nástupu do zaměstnání v roce 1991. A pracoval jsem se dvěma plátci této zvláštní daně. První byl svobodný mládenec, který se nikdy neoženil a neměl děti. Druhý byl starší pán jehož dva synové-dvojčata právě dosáhli věku, kdy začali vydělávat.
Tento daňový systém vydržel až do poloviny roku 1992. Tehdy jej nahradil systém daní a povinných odvodů na zdravotní a sociální pojištění, který zavedl do praxe tehdejší federální ministr financí. Jistý guru pravicových voličů v 90.letech, nějaký Václav Klaus. Ten systém platí bez větších změn až do současnosti. Ke vzpomínce na Oslí daň mne přivedla práce komise pod vedením pana Potůčka, která princip této daně přivedl znovu k životu. Jde o slevu na sociálním pojištění pro ty, kteří se starají o děti. Není samozřejmě stanovena žádná věková hranice jako za Husáka. A ta sleva není nijak výrazná. Ale princip je podobný. Je jistě správné, že ti, kteří se podílí na výchově nové generace plátců sociálního pojištění jsou zvýhodněni.
A proč se této dani říkalo Oslí? Slyšel jsem to od nějaké dámy. Muž, který si do 25 let nenašel partnerku a nepřivedl ji do jiného stavu byl prý pěkný osel a musel tedy platit tu vysokou daň. Inu ženy jsou velmi pragmatická stvoření. Dnes je samozřejmě za osla považován ten, kdo se ožení do těch 25 let věku. Na tom je jasně vidět ten ekonomický pokrok.

Autor: Jaroslav Janota | neděle 7.6.2015 16:42 | karma článku: 21,21 | přečteno: 1522x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57

Jaroslav Janota

A na zemi pokoj lidem dobré vůle

24.12.2016 v 1:19 | Karma: 17,80

Jaroslav Janota

Demokracie v ohrožení

30.10.2016 v 17:00 | Karma: 30,60

Jaroslav Janota

Jen pár slov paní Věry

2.9.2016 v 16:02 | Karma: 22,54

Jaroslav Janota

Newspeak politicky nekorektních

28.8.2016 v 18:48 | Karma: 17,57
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.