Vzpomínáte si na Oslí daň?

7. 06. 2015 16:42:55
O co šlo? Byla to zvláštní daň či podstatné zvýšení daňové povinnosti pro ty, kteří do 25 let věku nepočali dítě či neměli dítě v péči.

Samozřejmě tato daň existovala za minulého, totalitního režimu. Nevím přesně zda byla zavedena až v období Husákovy normalizace. A byla tak částečně odpovědná za proslulý baby boom a silnou generaci tzv. Husákových dětí. Tedy početně silné generaci narozené v 70.letech minulého století. A nebo v nějaké formě existovala již v předchozí době 50. a 60.let. Pokud se najde nějaký pamětník rád uvítám doplňující informace. Jak to fungovalo? Ten kdo dosáhl věku 25 let a neměl v péči nezletilé dítě, ať už vlastní či partnerovo, musel počítat s tím, že se mu ale velmi podstatně zvýší daň z příjmu. A když používám slovo podstatně, tak vůbec nepřeháním.

Naopak ten kdo dítě v péči měl platil v podstatě stejnou daň jako do té doby, tedy do dosažení věku 25 let. Plus mu přibyly nějaké dětské přídavky. A to do té doby než jeho děti začaly samy vydělávat či dosáhly určitého věku. Myslím, že šlo právě o věk 25 let. Hned poté se mu daň z příjmu zvýšila na úroveň plátců tzv. Oslí daně. A tuto zvýšenou sazbu platil až do doby odchodu do důchodu. Osobně jsem se měl možnost setkat s tímto daňovým systémem v době svého prvního nástupu do zaměstnání v roce 1991. A pracoval jsem se dvěma plátci této zvláštní daně. První byl svobodný mládenec, který se nikdy neoženil a neměl děti. Druhý byl starší pán jehož dva synové-dvojčata právě dosáhli věku, kdy začali vydělávat.

Tento daňový systém vydržel až do poloviny roku 1992. Tehdy jej nahradil systém daní a povinných odvodů na zdravotní a sociální pojištění, který zavedl do praxe tehdejší federální ministr financí. Jistý guru pravicových voličů v 90.letech, nějaký Václav Klaus. Ten systém platí bez větších změn až do současnosti. Ke vzpomínce na Oslí daň mne přivedla práce komise pod vedením pana Potůčka, která princip této daně přivedl znovu k životu. Jde o slevu na sociálním pojištění pro ty, kteří se starají o děti. Není samozřejmě stanovena žádná věková hranice jako za Husáka. A ta sleva není nijak výrazná. Ale princip je podobný. Je jistě správné, že ti, kteří se podílí na výchově nové generace plátců sociálního pojištění jsou zvýhodněni.

A proč se této dani říkalo Oslí? Slyšel jsem to od nějaké dámy. Muž, který si do 25 let nenašel partnerku a nepřivedl ji do jiného stavu byl prý pěkný osel a musel tedy platit tu vysokou daň. Inu ženy jsou velmi pragmatická stvoření. Dnes je samozřejmě za osla považován ten, kdo se ožení do těch 25 let věku. Na tom je jasně vidět ten ekonomický pokrok.

Autor: Jaroslav Janota | neděle 7.6.2015 16:42 | karma článku: 21.02 | přečteno: 1519x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 16.34 | Přečteno: 208 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 911 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1585 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 220 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2268

Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...