Brněnský pochod smrti

Před 70 lety se stal jeden z nejodpornějších zločinů na našem území po skončení druhé světové války. O tomto zločinu se prakticky celou dobu nehovořilo. Tato část českých novodobých dějin se nevyučovala v hodinách dějepisu.

Brněnský pochod smrti byl zbabělým aktem pomsty příslušníků české lůzy a chátry na nevinných lidech, zejména ženách, dětech a starých lidech německé národnosti. Pojem etnická čistka je v tomto případě naprosto přesný. Výsledkem bylo asi 1700 obětí brněnského pochodu smrti. Zatímco pochody smrti organizované nacisty z doby války byly dobře zdokumentovány. Tento zločin z doby míru byl dlouhá léta zamlčován. Utrpení nevinných obětí brněnského pochodu smrti je naopak i dnes některými lidmi bagatelizováno či dokonce přímo popíráno. Je neuvěřitelné s jakým fanatismem se například někteří současní politici pokouší zdůvodnit zločin na bezbranných a nevinných německých ženách, dětech a starých lidech. Snaha omluvit zbabělý zločin některých českých obyvatel Brna na nevinných obětech z řad jeho německých občanů je pro každého slušného člověka naprosto nepochopitelná.

Dodnes se najdou lidé, kteří nejsou vůbec schopni pochopit, že vina je individuální záležitost a uplatnění principu kolektivní viny nemá ve slušné a civilizovaně lidské společnosti žádné místo. Rozdělování lidí, a to nejen na základě národnosti, na oni a my, je i dnes příčinou vytváření hluboké nedůvěry a nenávisti ve společnosti. Vidíme to kolem sebe dnes a denně. Proto jsem vděčný za gesto současných zastupitelů města Brna. Deklarace smíření a společné budoucnosti je velmi dobrý text. A i když toto gesto přichází s takovým zpožděním je to pozitivní  signál. Pro budoucnost. Zločin zůstává zločinem a utrpení nevinných lidí nemůže být ospravedlněno jinými předchozími zločiny a utrpením jiných nevinných osob. A to jen na základě jejich národnosti a rodného jazyka.

Pokud existuje karmický princip spravedlnosti u jednotlivců, tak patrně existuje i u celých kontinentů, států, národů, regionů či měst a obcí. Ostatně současný,neutěšený stav oblastí ze kterých bylo násilím vyhnáno původní obyvatelstvo, to jen potvrzuje. Neměli bychom zapomínat na zločiny, kterých se dopustili někteří Češi na nevinných Němcích po ukončení války. Je to součástí dějin tohoto národa. A národ, který si nevezme poučení ze své vlastní historie je, jak známo, nucen si ji zopakovat.

Autor: Jaroslav Janota | neděle 31.5.2015 10:59 | karma článku: 18,48 | přečteno: 663x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57

Jaroslav Janota

A na zemi pokoj lidem dobré vůle

24.12.2016 v 1:19 | Karma: 17,80

Jaroslav Janota

Demokracie v ohrožení

30.10.2016 v 17:00 | Karma: 30,60

Jaroslav Janota

Jen pár slov paní Věry

2.9.2016 v 16:02 | Karma: 22,54

Jaroslav Janota

Newspeak politicky nekorektních

28.8.2016 v 18:48 | Karma: 17,57
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.