Jaroslav Janota

Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x

Jaroslav Janota

Když Česká policie slouží neonacistům

Tak nám Česká policie předvedla další úspěšný zásah. Po fiasku z Uherského Brodu se vytáhla tentokráte v Brně. 70 let po druhé světové válce pochodují znovu českými městy nacisté. Tentokráte neonacisté domácího původu. Smutné na tom je, že tyto šiřitele národnostní a rasové nenávisti chrání Česká policie. Před kým? Před slušnými občany, kteří mají odvahu se otevřeně postavit myšlenkám a cílům neonacistů. Před občanskou společností pro níž jsou hodnoty lidských práv a svobod důležitější než osobní bezpečnost. Před těmi z jejichž daní jsou někteří rádoby policisté královsky placeni. 250 členů extrémně pravicové lůzy, která si ve zřejmé narážce na název Hitlerovy strany říká "dělnická" se sešlo v Brně. Zanadávali si na národnostní menšiny, imigranty a potom se vydali na pochod městem. Tento lidský odpad chtěl ukázat slušným lidem, že ulice města patří jim a ti co s nimi nesouhlasí, by se měli bát vycházet z domu. Není to nic nového. Nacisté v Německu zejména ve 30.letech minulého století dělali totéž.

2.5.2015 v 10:17 | Karma: 22,85 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Janota

Katyňský masakr, nepotrestaný zločin

Je tomu už 75 let od jednoho z největších válečných zločinů Rudé armády. Na rozkaz vrchního velitele Rudé armády Josifa Stalina byli zavražděni bezbraní zajatci z řad polských občanů z území Polska okupovaného Rudou armádou. Na základě mezinárodní dohody mezi dvěma totalitními státy nacistickým Německem a bolševickým Sovětským Svazem známým jako pakt Molotov-Ribbentrop byla stanovena hranice mezi oběma mocnostmi. To umožnilo Rudé armádě provést vojenskou agresi a následnou okupaci pobaltských republik Litvy, Lotyšska a Estonska a jejich následné připojení k státnímu útvaru ovládanému diktátorem z Moskvy. Rovněž okupaci významné části území Finska a Polska. Po útoku Německa na Polsko byla významná část polské armády stažena na východ země. Následná okupace této části Polska Rudou armádou znamenala de facto konec polské armády.

4.4.2015 v 18:42 | Karma: 30,86 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Janota

Když hovoří mírotvorci z Moskvy,,,

Chce se mi zvracet. Člověk by řekl, že po těch letech prožitých v době bolševické totality už mne nic nepřekvapí či neznechutí. Jenže v poslední době jsem si uvědomil, že nejsem až tak otrlý, jak jsem si myslel. Návrat starých známých propagandistických hesel a nové kolo aktivace bojovníků tábora míru proti štváčům ze západu a imperialistům z USA, by byl možná k smíchu. Asi jako časopis Dikobraz z časů normalizace. Kdyby se nenašla početná skupina lidí, která otravuje veřejné ovzduší šířením lží a Moskevské propagandy. Je mi jedno zda tak činí z upřímného přesvědčení či za peníze.

29.3.2015 v 13:55 | Karma: 31,38 | Přečteno: 961x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

Bůh nezabíjí, vždy vraždí lidé

Tak nás zase straší islámem. Pár psychopatů plných nenávisti k ostatním lidem a patrně i k sobě samým se rozhodlo vraždit. A protože jejich vlastní nenávist a samotná existence jim připadala bezvýznamná, rozhodli se vraždit ve jménu čehosi většího. Bůh se na to hodí vždycky. Mám podezření, že proto lidé stvořili bohy, aby mohli zabíjet své bližní z nějakých ušlechtilejších pohnutek než z vlastního pocitu malosti. Samozřejmě tvůrci velkých světových náboženství neměli nikdy v úmyslu vytvořit důvod, proč zabíjet jiné. Velké i menší náboženství vznikla jako soubor morálních pravidel, kterými se lidé mají řídit. Neznám víru, která by naváděla své ovečky k tomu aby loupili, kradli, podváděli či vraždili. A není takový ani onen obávaný islám. Právě naopak. Je zábavné jak se někteří bojovníci proti islámu snaží zoufale dokázat násilnou podstatu tohoto náboženství citáty z Koránu napsaného před mnoha staletími. Paradoxně se tak dostávají argumentací do skupiny fanatických Islamistů, kteří v podstatě dělají totéž.

11.1.2015 v 14:29 | Karma: 14,42 | Přečteno: 1088x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Janota

Mučení patří do středověku

Bohužel lidí se středověkým způsobem myšlení je mezi námi stále dost. Ve středověku se provozovalo tzv.právo útrpné. Podezřelý ze zločinu byl mučen tak dlouho dokud se nepřiznal. Aby se vyhnul dalšímu utrpení, tak se většinou přiznal i k tomu co vůbec neudělal. Vycházelo se z toho, že každý člověk je vinen a to až do té doby dokud sám neprokáže svoji nevinu. Tento systém byl značně neefektivní. Na mučidlech se přiznal každý. Většinou naprosto nevinní lidé náhodně vybraní jistými tzv.vykonavateli spravedlnosti. A zatímco tito lidé bez viny, byli zbavováni života či svobody, skuteční pachatelé zločinů naprosto bez trestu žili uprostřed společnosti a pravděpodobně dále pokračovali v zločinech, které jim tak snadno procházely. Není divu, že společnost musela tento naprosto zoufalý systém změnit. Ve všech civilizovaných státech se po čase prosadila myšlenka presumpce neviny. Tedy, že každý člověk je bez viny, dokud mu není prokázána.

21.12.2014 v 9:50 | Karma: 12,17 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

Musí ten, kdo nevolil vítězného politika, držet hubu?

Možná, že tato otázka se dotýká samotné podstaty standardní demokracie. Tedy svobodné, demokratické společnosti s všeobecným hlasovacím právem, která ctí listinu základních lidských práv a svobod. A tyto práva a svobody chrání nezávislá justice jako základ právního státu. Ten princip je celkem jednoduchý. Protože je obtížné, aby v přímé demokratické volbě o každém aspektu života ve společnosti, počínaje zákony a konče dotacemi na činnost divadel, rozhodovalo dejme tomu 8,5 milionu voličů v celostátních referendech, volí si občané své zástupce, kteří to dělají za ně. Je to princip nepsané společenské smlouvy. Já ti dám svůj hlas a ty budeš hájit moje zájmy. Tak funguje standardní demokracie evropského či amerického typu. Myslím, že tento typ demokracie byl cílem a ideálem větší části odpůrců bolševické diktatury před listopadem 1989. Stejně jako snaha rozbít zeď koncentračního, bolševického tábora, tvořenou ostnatým drátem, která oddělovala země s bolševickou diktaturou od většiny civilizovaného a svobodného světa.

6.12.2014 v 11:34 | Karma: 17,84 | Přečteno: 973x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

Zeman se zachoval jako servilní slouha

Jeho vystoupení v Číně jasně dokázala, že duševní zdraví tohoto liho-virozami postiženého důchodce z Vysočiny, je notně narušené. Už jen megalomanie s jakou prezentuje své zvrácené názory, jako názory celé České republiky svědčí o tom, že je to těžký případ pro psychiatra. Miloš Zeman není Česká republika a dá-li bůh nikdy jí nebude. I když by jistě chtěl. Snaha uvrhnout Českou republiku zpět do stabilní, bolševické totality je u tohoto státního šaška opravdu enormní. Jen další důkaz toho, že čeští voliči neměli vskutku, zejména v prvním kole prezidentské volby svůj den! V druhém už jim jejich volbu tolik nevyčítám. Vybrat si ze dvou nemorálních senilů, kterého posadit na pět let na hrad je vskutku Sofiina volba.

3.11.2014 v 8:22 | Karma: 20,45 | Přečteno: 868x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Janota

Český tanec kolem šátku

Vypadá to, že hlavním problémem českého veřejného školství je otázka nošení šátků. Přitom nic není vzdálenějšího pravdě. Líbí se mi snaha některých politiků udělat z bezvýznamné a okrajové záležitostí titulky na hlavních stranách. Inu, každý politik potřebuje rychle nějaký velký úspěch. Samozřejmě znalci seriálu "Jistě, pane ministře" ví, že šátek se stal pro prakticky neviditelnou veřejnou ochránkyni práv, či pro ministra školství jen dalším britským párkem. Problémem, kterým se dá dobře zviditelnit. Jenže tyto pseudo problémy už dávno vyřešily větší země než Česká republika s vyšším počtem praktikujích muslimů, než je českých necelých dvacet stovek. Francie jasně stanovila pravidla pro své veřejné školství. A v těchto pravidlech zkrátka není prostor pro výjimky.

2.10.2014 v 14:59 | Karma: 40,91 | Přečteno: 5480x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Janota

Kapitalismus je dobrý sluha, ale zlý pán

Trochu jsem upravil staré přísloví o ohni. Vlastně to spolu hodně souvisí. I oheň je energie, která může jak sloužit, tak ničit. Stejně jako kapitalismus. Jenže ani samotný pojem kapitalismus nemá jediný význam. Nejde pouze o druh hospodářského systému, ale také o ideologii. Zatímco jiný dominantní typ hospodářského systému lidstvo posledních více než dvě stě let vůbec nezná, u ideologie to neplatí.I když to absolventi Občanského institutu pana Jocha neradi slyší, všechno to začalo Velkou francouzskou revolucí. I když v jejím rámci došlo k dělení základního světového názoru na pravici a levici, revoluce to byla buržoazní. Jejím výsledkem rozhodně nebyl žádný komunismus. Šlo o konečnou likvidaci systému feudalismu, který bránil rozvoji společnosti. A jak už to tak v kapitalismu chodí, v první řadě šlo o peníze.

24.9.2014 v 9:59 | Karma: 15,63 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

Pokrytectví přátel Putinova Ruska je bezmezné

Snaha diskutovat s přítelem Putinova Ruska je stejně zbytečná jako snaha o diskusi s členem ruského gangu přátel Vyvadila. Vypadá to, že nějaká společná pravidla neexistují. Plně zde platí, abych parafrázoval mistra Chelčického, že co je dovoleno bohovi Putinovi, není dovoleno volovi Porošenkovi. Mimochodem víte jak se liší terorista od separatisty? Terorista se snaží odtrhnout území od ruské federace jako těch 50 tisíc civilistů, žen a děti z Grozného, které zavraždila pokračovatelka tradic Rudé armáda při boji za zachování územní celistvosti ruské federace. Zatímco separatista je bojovník v národně-osvobozeneckém boji, který se snaží území jiného státu připojit k matičce Velké Rusi. Zatímco ukrajinská vláda při neodpovědném boji za zachování územní celistvosti své země vraždí vlastní občany. Ruská armáda vraždila v Čečensku pouze nebezpečné teroristy. Všech 50 tisíc. Zejména čečenští kojenci byli nebezpečným soupeřem, kterého bylo třeba nemilosrdně zlikvidovat. Existují zkrátka národy kde se někteří jako teroristé už přímo rodí.

10.8.2014 v 11:40 | Karma: 33,72 | Přečteno: 2310x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

Český hazardní průmysl se stal společenským problémem

To, že se Česko stalo hazardním centrem celé Evropy a blízkého okolí nás rozhodně nemůže nijak těšit. Množství vydaných licencí k provozování heren přesáhlo zejména za ministrování lidovce Kalouska všechny civilizované meze. Už fakt, že hazardní průmysl do roku 2011 prakticky neodváděl do státního rozpočtu žádné peníze, je šokující. To že počet kasin v Praze dělá skoro dvě stovky, zatímco v 7,5 milionovém Londýně funguje kasin asi třicet by mělo být varováním české společnosti. Hazard se naprosto vzepřel jakékoliv kontrole. V počtu hracích automatů na osobu Češi suveréně vedou světové žebříčky. A jsou to zejména herny provozující výherní automaty, které způsobují nejvíce problémů. Právě tyto stroje způsobují nejrychleji vznik závislosti. A proto se také odpor veřejnosti soustřed téměř výhradně tímto směrem.

9.6.2014 v 16:19 | Karma: 15,85 | Přečteno: 514x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Janota

Kdo chce zlepšovat vztahy s totalitní, čínskou vládou?

Uplynulo už čtvrt století od masakru demonstrantů na Náměstí nebeského klidu. Demonstrace probíhaly více než měsíc. A Číňané, kteří se tu sešli chtěli konec totalitního režimu. Chtěli demokracii, svobodu, lidská práva. Inspirovali se ve východní a střední Evropě. V Polsku se právě chystali na první svobodné volby. V Maďarsku se otevíraly hranice s Rakouskem. A do pádu Berlínské zdi, Sametové revoluce a událostí v Rumunsku scházelo jen pár měsíců. Totalitní čínská komunistická strana vyhlásila výjimečný stav, který vyvrcholil brutálním útokem armády proti neozbrojeným demonstrantům. Toto nelidské násilí si vyžádalo podle některých odhadů až tři tisíce mrtvých. Šlo o jednu z největších demonstrací za demokracii v dějinách. Prý se jí účastnil v jejím průběhu až milion osob. Jako vždy se v řadách demonstrantů sešli demokraté z obou stran politického spektra. Pravice i levice navázaly na odkaz vlády skutečné Čínské republiky.

3.6.2014 v 12:26 | Karma: 10,83 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Janota

Proč podnikavci brečí, že jim chybí kvalifikované síly?

V poslední době se nesmírně bavím, když si podnikavci všeho druhu, zejména ti vyznavači neoliberálního náboženství, stěžují do sdělovacích prostředků, jak je těžké najít v Česku kvalifikované zaměstnance. Čím to asi tak bude? Inu, úzce to souvisí s postavením zaměstnanců ve společnosti. Pokud chce někdo kvalifikované zaměstnance musí se k nim podle toho také chovat. Pocházím z města, které v podstatě postavil skutečný podnikatel. Tedy ne podnikavec současného, česko- veksláckého typu, který chce levně koupit a draze prodat, ale skutečný vizionář. Ten neplakal, že mu chybí kvalifikovaní zaměstnanci. Zkrátka si ty zaměstnance sám vychoval. Jmenoval se Tomáš Baťa. Ten člověk měl dlouhodobou vizi. Vytvářet firmu na příštích sto let. Nikoliv s dobou trvání do příštích vánoc. Stavěl pro své dělníky školy, byty, domky, obchodní domy, banky či dokonce celá města. Kolik firem to dnes dělá?

31.5.2014 v 13:57 | Karma: 37,55 | Přečteno: 3044x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Janota

Problém dnešní doby je nízká úroveň komunikace.

Největší problém dnešní doby je mezilidská komunikace. Je to docela absurdní. V dnešní době internetu a sociálních síti, chytrých televizorů a mobilních telefonů má stále více lidí problém s obyčejnou, mezilidskou komunikací. Stále více mám pocit, že žiju v době těsně po pádu Babylonské věže, kdy došlo k onomu zásadnímu zmatení jazyků. Stále více a více lidí není schopno srozumitelně vyjádřit svůj názor, vyslechnout toho kdo má názor jiný a přednést racionální argumenty na obhajobu vlastního názoru. Docela to chápu u lidí mé generace, kteří prožili prvních 20 a více let v totalitním, bolševickém režimu. Žádné kurzy komunikace se tehdy jaksi nevedly. Od občana bylo požadováno, aby držel hubu a krok a příliš nevyčuhoval z řady. Zemi řídili prověření členové státostrany, kteří bez přípravy nedokázali dát dohromady rozvitou větu. Vlastní, originální myšlenky nebyli schopni ani před namířenou pistolí.

30.5.2014 v 14:55 | Karma: 18,29 | Přečteno: 2042x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Janota

Nové heslo Kremlu, Extremisté všech zemí spojte se!

Jestli někdo v záchvatu šíleného, iracionálního antiamerikanismu uvěřil, že Putin je bojovníkem za svobodu, splakal nad výdělkem. Samozřejmě od tlupy osob s mozkem vymytým stovkami konspiračních teorií se už racionálního uvažování dočkáme jen těžko. V těch teoriích globálního spiknutí a různých polotajných spolků řídících planetu se už nevyznají ani ti kdo tyto teorie vymysleli a začali je šířit. Nicméně poslední události zejména na Ukrajině a v blízkém okolí ukázaly v plném světle pokrytectví a lživou propagandu ruské vlády. Když před půl rokem pár měsíci začaly demonstraci, většinou nespokojených studentů na Kyjevském hlavním náměstí šlo jen o další nevýznamnou epizodu. To co poté rozpoutal šílenec a zločinec Janukovyč překročilo všechny meze. Speciální oddíly pod přímým velením prezidenta, zvané Berkut vyvolaly masakr, který nikdo civilizovaný nemůže omlouvat.

27.5.2014 v 12:44 | Karma: 22,92 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

Bojovat s komunistickou ideologií je směšné

Boj českých pravicových bolševiků, vedených bývalými komunisty proti komunistické ideologii je směšný. Možná to není jen česká specialita. Je ale pravda, že malá, česká záliba v kádrování všech a všude je tak trochu národní úchylka. Z pohledu zvenčí se musí české žabo-myší války o tom, který bývalý komunista je ten správný a který je ten špatný, jevit jako dokonalá absurdní komedie. Jako by vyšla z pera absurdního dramatika Havla. Dokud bývalí komunisté až s bolševickým fanatismus bojují proti bývalým spolustraníkům či dokonce současným členům vcelku standardní strany běžného, demokratického politického spektra KSČM, je celkem všechno v pořádku.

20.4.2014 v 15:09 | Karma: 22,64 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

Sport je pokračováním politiky jinými prostředky

Vždycky mne rozesměje názor některých expertů, kteří tvrdí, že se do sportu nemá míchat politika. Takoví lidé mají značné mezery v oboru historie a to nemluvím o historii sportu. V nadpisu jsem si dovolil parafrázovat klasika Klausewitze a jeho známý výrok o tom, že válka je pouze pokračování politiky jinými prostředky. Když si vezmeme historii už starých antických olympijských her je zřejmé, že ve sportovním klání mezi členy různých řeckých městských států šlo pouze o pokračování války jinými prostředky. To, že se v době konání antických olympijských her zastavovaly skutečné války o něčem svědčí. Sportovní soutěž tak vlastně nahrazovala bitvu. Některé sportovní soutěže končily často smrtí jednoho ze soupeřů. Nebylo to nic výjimečného. Ale i historie moderního sportu je od samotného počátku spjata s politikou. Zejména s politikou mezinárodní. Už ten fakt, že sportovci soutěží v barvách svých národů a států,že na počest vítěze je vztyčována státní vlajka a hraje se státní hymna je důkazem politiky, která je ve sportovní oblasti všudypřítomná.

6.2.2014 v 15:52 | Karma: 9,45 | Přečteno: 366x | Diskuse| Sport

Jaroslav Janota

Cestou z hospodářské krize je návrat k ochraně vnitřního trhu EU.

Je třeba začít znovu chránit vnitřní trh EU! Až do konce dvacátého století byl vnitřní trh Evropské patnáctky velmi dobře chráněn. Existoval složitý systém dovozních kvot, celních a administrativních bariér, které chránily vnitřní trh Evropské Unie. Odbourání těchto ochranných opatření ze strany neoliberálů, kteří se zmocnili vlády v Evropské unii a předhodili nic netušící obyvatele Evropy před hladové vlky divokého a vulgárního neoliberálního kapitalismu, reprezentovaného lokaji nadnárodních společností z Mezinárodního Měnového Fondu a Světové Banky, vedlo k hospodářské krizi v roce 2008. Krize takového rozsahu neexistovala v Evropě od Velké hospodářské krize v třicátých letech minulého století. Souvislost se zrušením ochrany vnitřního trhu EU je naprosto zřejmá.

29.1.2014 v 15:12 | Karma: 12,66 | Přečteno: 566x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Janota

Premiérem snadno a rychle-metoda Michala Haška.

Cesta k premiérskému křeslu je ve standardní demokracii opravdu dlouhá a strastiplná. Takový premiér musí mít za sebou plno práce. Musí se vypracovat na předsedu velké politické strany, která je schopna vyhrát volby a sestavit sama vládu, případně sestavit koalici s většinou v parlamentu. To není nic lehkého. Když si vezmeme, jen třeba takové Rakousko. Největší rakouska politická strana, Lidová strana, má 700 tisíc členů! Zkuste přesvědčit tolik členů, že zrovna vy jste ten pravý na předsedu strany. Rakouská sociální demokracie má těch členů celých 300 tisíc. Je to sice méně, ale dostat se do křesla předsedy strany není o mnoho jednodušší. To Česká republika je úplně jiná liga, tedy ve srovnání s našimi jižními sousedy a jejich úrovni demokracie a politické kultury, spíše okresní přebor! Komunisté mají asi 50 tisíc členů, Lidovci 40 tisíc a ČSSD asi 24 tisíc.

8.11.2013 v 7:05 | Karma: 21,77 | Přečteno: 530x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

Je to TOP 09 a STAN, kdo porušují ústavu a ohrožují demokracii!

Je neuvěřitelným pokrytectvím, když se do role ochránce ústavy a demokracie sama pasuje strana, která od svého vzniku záměrně porušuje ústavu, listiny základních lidských práv a svobod, demokratická pravidla a civilizované normy chování. Už vznik této strany z části bývalých poslanců za Lidovou stranu byl mírně řečeno nestandardní. Ve sněmovně vznikla v roce 2009 strana, kterou nikdo z voličů nevolil. Strana, jejíž vznik by v civilizované, standardní, demokratické společnosti ani nebyl možný. Tato nová strana, starých politiků získala ve volbách v roce 2010 neuvěřitelných více než 800 tisíc hlasů. To je docela rekord. Vzhledem k tomu, že měla v té době asi 800 členů! Pomohlo jim spojení se stranou Starostové a nezávislí, tedy STAN do jejíhož čela se dostali politici typu Gazdík či Polčák u nichž touha po moci převládla nad morálkou a slušností.

24.10.2013 v 7:36 | Karma: 22,21 | Přečteno: 866x | Diskuse| Politika