Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Hus nezmřel pro věci, které tvrdíte a ani  nedělal nic pro zpřístupnění Písma prostému člověku.  První kdo tvrdil. že Hus zjednodušil pravopis byl Palacký. Dnes se historici přiklánějí k tomu, že na tom žádnou zásluhu neměl.  Hus přijal učení Viklifiho a hlásal že není třeba poslouchat vrchnost, pokud žije v hříchu. Otázka zní, kdo bude určovat, zda vrchnost žije v hříchu. Viklifi byl církví označen za kacíře. Hus jako kněz měl rozhodnutí přijmout. To neudělal a jeho učení dál šířil a obhajoval a díky tomu utočil na základy tehdejšího státu a na základy církve.

1 1
možnosti
Foto

... v katolické církvi se "ještě před sto lety" učilo leccos, ale s tou písničkou jste to přehnal (jsou dokonce historikové, kteří tvrdí, že ji složil nějaký protestant a katolíkům ji podstrčil, aby je pošpinil). Před sto lety vydal své dílo o Husovi katolický kněz Sedlák. Myslím, že o tehdejším katolickém smýšlení vypovídá víc než vámi zmíněný (ať tak či tak pokleslý) popěvek.

1 1
možnosti
Foto

Viem, že môj názor je trošku kontroverzný, ale myslím si, že nie za každú pravdu sa oplatí zomrieť. Avšak Ján Hus bol presvedčený, že rovnako ako Kristus vstal z mŕtvych, aj on bude vzkriesený. Trošku mi prekáža, že práve tento aspekt Jána Husa - ako kazateľa evanjelia a reformátora cirkvi sa nedoceňuje.

Keď ste už spomenuli ten vplyv na češtinu, určite netreba zabudnúť na Jednotu bratskú, ktorí stáli za prekladom Biblie do češtiny. Napísala som článok aký vplyv zanechal Hus na dejiny reformácie http://tvrdonova.blog.idnes.cz/c/467964/aky-je-vplyv-jana-husa-600-rokov-po-jeho-upaleni.html

2 0
možnosti
Foto

... váš "kontroverzní názor" je moc dobrý (určitě stojí za přemýšlení) ... velmi mnozí zemřeli za pěkné pitominy (a někdy jen proto, že v ně věřil někdo jiný).

1 0
možnosti
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.