Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Z fanatismu jednotlivců bych neobviňoval ideologii. Tedy většinu ideologií. V roce 1187 sultán Saladin porazil křižáky a dobyl zpět Jeruzalém. Když si vezmeme křížové výpravy a to co jim předcházelo není to příliš veselé. Papež slíbil účastníkům výprav, že jim budou odpuštěny všechny hříchy a půjdou hned do nebe, vysvětlil jim, že boží přikázání nezabiješ se nevztahuje na nevěřící, tedy křesťané mají přímo povinnost zabíjet nevěřící. Nevím jak vám, ale mně to silně připomíná argumenty Talibanu či současného tzv.Islámského státu. Do křížových výprav se hlásili zloději, lupiči, vrazi a další chátra. Ještě na území Evropy pořádali pogromy na židovské obyvatele. Na cestě plenili města, vraždila ve své svaté válce desetitisíce nevinných obyvatel těchto měst včetně žen a dětí. Vraždila dokonce i křesťany, kteří žili v těchto městech. Když se jim vzdal Jeruzalém slíbili jeho obyvatelům bezpečí. Poté vyvraždili téměř třicet tisíc lidí v ulicích svatého města, aby se potom hezky pomodlili k Ježíši Kristu. Je kvůli těmto činům čeká ideologie křesťanství zvrácená? Neměli bychom tuto ideologii postavit mimo zákon? Tak jak jsme to udělali s nacismem či fašismem, či tak jak by to někteří rádi udělali s komunismem či islámem? Ale co taková ideologie kapitalismu? Nemají i její vyznavači na rukou krev nevinných? A není toto zločinné jednání některých jednotlivců přímo výsledkem této ideologie?

0 0
možnosti
KD

Konecne to neko jasne popsal. Karmice.

0 0
možnosti
KN

A jeptišky docházející na střední zdravotnické školy by si ho mohli také sundat, protože v bibli se o zahalování také nic nepíše. Nošení šátku samozřejmě oporu v koránu má, alespoň podle některých islámských právních škol.  I mně se zdá český tanec kolem šátku naprosto zbytečný. Nevadí-li u řeholnic nevím proč by měl vadit u muslimek. Jde spíš o projev netolerance.

1 8
možnosti

"Nevadí-li u řeholnic nevím proč by měl vadit u muslimek." ... Proč? ... Protože do Čech islám nepatří. Já fakt nechci, aby se tu stalo kulturním řezání hlav.

6 1
možnosti
JM
LG

Mně pořád není jasné, jak chtějí ty slečny vykonávat povolání například zdravotní sestřičky, jestliže jim náboženství určuje nosit šátek, ačkoli se to neslučuje s oblečením sestřičky, hygienickými normami atd.

Jestliže šátek chtějí nosit při studiu, pak ho budou požadovat při výkonu povolání. A když to nepůjde, tak studují nejen zadarmo, ale hlavně zbůhdarma.

Pro mne je tedy problematika jasná: chceš u nás žít a studovat? Přizpůsob se našim zvyklostem a požadavkům.

11 0
možnosti
RA

Problém je ten, že islám je POLITICKÝ - rozuměj PRÁVNÍ - systém, skrývající se za VÍRU. Evropa si prošla svou historií a tedy pochopila, že VÍRA je, jak autor píše, věc INTIMNÍHO charakteru, neslučitelná s POLITICKO-PRÁVNÍM systémem. A to je celej ten krám, utluče nás naše vlastní poznání - oni na to ještě nepřišli a my to nechápeme, že se nejedná o víru ale v převlečení o politicko-právní systém, který nás okamžitě vyhubí, je prostě neslučitelný s našimi hodnotami. Bohužel. !!!

9 1
možnosti
JK

Nejde o Velké špagetové monstrum ale o Létající špagetové monstrum

4 0
možnosti
TT

Mezi nama pirátama mu to můžeme odpustit, ne. Však LŠM peklo nestvořilo, tak proč bysme se s ním měli hádat kvůli slovíčkaření, když nakonec budem spolu s ním pod pivním vulkánem, naproti té fabrice na stripérky... ;-)

1 0
možnosti
VJ

V10í70t 60J74ů30z38a

2. 10. 2014 18:42

Upírat právo ve veřejných školách projevovat svou víru a zbožnost znamená chtít vychovávat k bezbožnosti - se všemi důsledky... . Jestliže však, jak autor správně uvádí, nošení šátku není vysloveně náboženským projevem ... ano, je to projevem slušnosti, a jeho zakazování je právem vnímáno nejen jako náboženská diskriminace, ale jako prosazování neslušnosti. (Je zajímavé, že člověk na průkazkové fotce nemůže dle našich zákonů mít pokrývku hlavy, protože to považuje prostě za slušné ...)

Jenže aby se k podobným otázkám mohlo rozumně přistupovat, bylo by potřeba odložit ilusi možnosti nábožensky neutrálního státu (ona ta neutralita nakonec samozřejmě nikdy opravdovou neutralitou beztak není), a pak moudře přiměřeně tolerantního přístupu ... což ovšem za současného stavu nelze vynutit ani očekávat.

0 13
možnosti
PV

znate jine slovo, nez diskriminace? to slysim kazdou chvili, zvlaste od tech, co ani nejak zakony dodrzovat nechteji.

7 0
možnosti
JK

R^ Dobře napsáno !

4 0
možnosti
Foto

Dnes s Vámi souhlasím. R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.