Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

mozna vas to prekvapi, ale jedinym cilem existence libovolne soukrome firmy je prosta tvorba zisku, potazmo jeho maximalizace. nikoliv nejaka "tvorba pracovnich prilezitosti", "zajistovani zakladnich lidskych potreb", ani "pece o blaho zamestnancu". investori neinvestuji miliony do licenci, knowhow, znacky, materialu, reklamy a dalsich veci proto, aby se mohli o zisk z podnikani socialne spravedlive rozdelit s potrebnymi, ale proto, aby tu investici dostali co nejrychleji zpatky, plus nejaky ten zisk k tomu ... a pokud si nejake ultralevicove vometlo mysli, ze zamestnavatel je neco jako hodny strycek, ktery dnem i noci nemysli na nic jineho, nez jak zajistit svym zamestnancum vyssi zivotni uroven, pak zrejme na dotycneho ceka cela rada pomerne neprijemnych prekvapeni.

1 0
možnosti

Hloupé takže vlastně  investor, tedy akcionáři kteří vložili své peníze a riskovali že o ně třeba také příjdou tak tihle vykořisťují zaměstnance,  že jim kradou to co zaměstnanci  svýma rukama "poctivě" vydělají. 8-oPoněkud naivní ekonomické představy.

Potom vlastně i takový hnusný pronajímatel vykořiťuje nájemníky protože správně by jim měl pronajímat za náklady na údržbu a provoz.

Zkrátka kapitalista by měl investovat svoje peníze systémem charita.

1 0
možnosti

ponekud zarazejici je zejmena fakt, ze autor o sobe tvrdi, ze je "neco jako ekonom" ... uprimne receno si nedovedu predstavit firmu, ktera by si byla ochotna neco podobneho nasadit do kozichu a jeste za to platit.

1 0
možnosti

A přemýšlel jste někdy svojí hlavičkou, k čemu ten hnusný, ošklivý kapitalista použije zisk?  Zřejmě máte dojem, že stamilióny prožere!

1 0
možnosti

Jistěže prožere. V rychlokursu pro kapitalisty jsme se učili poznávat kaviár z íránských jeseterů, čím se liší nejdražší druhy lanýžů od těch podřadných laciných, jaké ročníky Dom Perignon jsou ty nejlepší a tak.

1 0
možnosti

Tesat do kamene.Karma.Vic psat nebudu.R^

2 2
možnosti

Zisky se nikam nevytrácí. Ty se nejvýš nevykáží, přesunou do daňových rájů apod.

Ale možná je dobře vyjít z toho, jak se snižuje podíl mezd na přidané hodnotě (wage share) od 70. let celosvětově: http://en.wikipedia.org/wiki/Wage_share 

Ano, marginalizace práce, zřejmě i díky nástupu pracovně úsporných technologií, je zřejmá.

A jak byste si představoval, že bude kapitál brát práci jako rovnocenného partnera, když celosvětově existují miliony lidí, které už kapitálu nestojí ani za to, aby je vykořisťoval?

1 1
možnosti
Foto

Proč lidé podnikají?  Proč kumulují kapitál?   Až budete umět odpovědět na tyhle otázky, tak pak si uvědomíte ty nesmysly co jste právě vyplodil.

6 1
možnosti

Jestli se německá děvčata z bývalého Schleckera tu i tam udrží, přeji jim to, ale dost pochybuji. Jakou mohou mít vyjednávající sílu při nákupu zboží? Za kolik budou dělat, když Schlecker platil tarif 14 Eur/hodinu, což je přes palec 60 tisíc měsíčně? Myslím si, že předrogerizováno je a Schlecker byl podstatně horší než DM.

0 1
možnosti
Foto

No potěškoště, on to autor fakt myslí vážně ;-D. A já to původně bral jako dobrej fór či parodii ;-D;-D

3 1
možnosti

A nezapomeňte na trvalé zbídačování proletariátu! To jsme se učili v hodinách marxismu-leninismu. Zjevně máte mezery ve vzdělání!

2 1
možnosti

Dvě poznámky k diskuzi, 1) pokud lze mluvit o monopolu, tak lze používat termín vykořisťování.

2) Produktivitu práce zaměstnanců ukazuje to, že živnostníci vyrábějí  jenom 40% HDP, i když zaměstnávají 60% Čechů".

1 0
možnosti
Foto

úspory z rozsahu.....někteté druhy průmyslu nemohou existovat bez kumulace velkého kapitálu......zkuste garážovou ocelárnu, farmaceutickou výtobu, zbrojní, atd.atd. ......data bez interpretace v souvislostech mohou být někdy potvory;-)

3 0
možnosti

Njn, nejhorší je, že máte kus pravdy. Když je zaměstnavatel schopný a vydělává, tak se zdaní (a tím motivuje, aby část energie, kterou by mohl investovat do něčeho hodnotného, investoval do snahy obejít daňové zákony). Když je neschopný, tak ho dotujeme a zařídíme, aby náhodou nezbankrotoval. Stejně je tak je třeba pořádně zdanit zaměstnance, znesnadnit jiné, než zákonem stanovené formy spolupráce (a jak jinak začít podnikat než souběžně se svým zaměstnáním), nastavit tak složitá pravidla k vytvoření nové firmy, že ono vytvoření znesnadní, nastavit regulace a různé poplatky, aby to vyhovovalo jen největším firmám (což opět omezí konkurenci) atd. 

Konkurence (skutečná, žádná virtuální státem plánovaná) je samozřejmě v zájmu kupujících (což jsou, shodou okolností, hlavně zaměstnanci) a zaměstnanců (protože, když mě štve firma A, můžu jít k firmě B a potom klidně k C a když mě štvou všichni, tak založím firmu D...).

V současnosti jsou možnosti značně omezené, trh pokřiven dotacemi a regulacemi, což samozřejmě vyhovuje pár oligarchům typu A. B.

A za to může neoliberalismus? 

K chamtivosti - chamtivost zaměstnanců je také neukojitelná, to je tak nějak všelidská (nejenom všekapitalistická) vlastnost a právě tato jejich chamtivost (spolu s konkurencí zaměstnavatelů) táhne životní úroveň stále nahoru. Jistě, zaměstnavatelé jsou možná o něco chamtivější, ale právě proto pořád vymýšlí nové věci, které by nám mohli prodat. Bez té chamtivosti by se nikdo nenamáhal nic vymýšlet a zůstali bychom na vývojovém stupni doby kamenné.

2 1
možnosti
Foto

Myslet si, že za současný stav může chamtivost lidí je stejné jako si myslet, že za pád letadla může gravitace :-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS