Vánoční příměří 1914 a jeho poselství

6. 01. 2017 9:59:51
Na počátku největšího světového konfliktu v dějinách se odehrál jeden z nejúžasnějších příběhů v historii lidstva či spíše historie lidství. Vánoční příměří v roce 1914 na západní frontě.
O vánocích se nepřátelé z obou stran fronty vydali beze zbraní do země nikoho mezi dvěma řadami zákopů a setkali se tváří v tvář s těmi na druhé straně. Místo, aby na sebe stříleli podali si ruce, rozdělili se o své jídlo. S nepřáteli zpívali vánoční koledy, mluvili spolu, hráli fotbal. Ukazovali si navzájem fotky svých dětí, svých blízkých. Zjistili, že ti na druhé straně jsou úplně stejní jako oni sami. Že mají stejné sny, stejné touhy, stejné naděje. Pochopili, že ti mladí muži na druhé straně nechtějí nic jiného než oni sami. Toužili po stejně šťastném životě. Chtěli pracovat, žít, vychovávat své děti. Náhle zjistili to, co je skutečně důležité, že je mnohem více toho, co mají společné než toho, co je rozděluje či odlišuje.

Samozřejmě, že generálům v bezpečí štábů daleko za frontou, kteří škrtnutím pera, bez slitování, bez emocí a bez svědomí, posílali miliony mužů na smrt, se takové chování nelíbilo. Ti, kteří žili v nenávisti a touze po moci a majetku nemohli potřebovat, aby se jejich vojáci v roli vraždících prostředků, přátelili s těmi na druhé straně. Potřebovali, aby ty na druhé straně nenáviděli. Aby je považovali za jiné, zvláštní a nebezpečné. Aby je zabíjeli, ne aby je poznávali.

Vánoční příměří zkrátka vytvořilo zásadní problém. Vojáci z obou stran fronty překonali nedůvěru a nenávist. V den kdy si křesťanský svět připomíná zrození mesiáše, naděje a nového života odhodili předsudky a spojili se. Seznámili se a poznali ty druhé z opačné strany fronty. Zjistili, že ti v těch jiných uniformách jsou v podstatě stejní jako oni. A když poznáte osobně ty na druhé straně je těžké na ně najednou začít znovu střílet. Snažit se znovu zabíjet své nové přátele. Když se z anonymní masy najednou stanou skuteční lidé už to zkrátka nejde. Vojáci z obou stran tak i po skončení příměří odmítali střílet. Nebo stříleli do vzduchu. Vždyť kdo by střílel na druhou stranu, když ví, že tam někde v zákopu sedí ten Hans z Dortmundu, se kterým před pár hodinami zpíval koledy, hrál s ním fotbal a prohlížel si fotografie jeho dětí?

Válka potřebuje, aby se svět rozdělil na oni a my. A my musíme nenávidět ty co jsou oni. Je to asi snazší než se s těmi lidmi z druhé strany potkat a seznámit. Mohli bychom totiž snadno zjistit, že oni jsou ve skutečnosti stejní jako my. Potom je, ale těžké je nenávidět a snažit se je zabít. A to není pro válku dobré. Nedávno se vedla zase diskuse o znovu zavedení povinné vojenské služby. Jenže vojenská povinnost patří do doby studené války a rozděleného světa. Patří do Evropy rozdělené železnou oponou. Do světa hranic, plotů s ostnatým drátem a Berlínské zdi.

V současném světě by se mladí lidé neměli učit jak nejlépe zabít ty mladé lidi, co nosí jinou uniformu. Mladí lidé nemají trávit čas v kasárnách a učit se zabíjet. Mají se učit cizí jazyky, svobodně cestovat, poznávat jiné mladé lidi, z jiných částí světa, jiných zemí, jiných kultur. Aby stejně jako vojáci ze západní fronty o vánocích 1914 poznali, že ti na druhé straně jsou stejní jako oni sami. A snažit se je zabít je stejně nesmyslné jako snažit se zabít sebe či své blízké. O vánocích 1914 zvítězil duch humanismu nad bezduchým militarismem, zvítězilo světlo nad temnotou, vyhrála křesťanská láska a víra nad křesťanskou politickou ideologií.

Ten vánoční příběh je poselstvím naděje, že láska dokáže porazit nenávist. Že poznání zvítězí nad předsudky. Že přátelství mezi lidmi z různých světů zvítězí nad nedůvěrou, strachem z cizího a neznámého, nad propagandou nenávisti.
Autor: Jaroslav Janota | pátek 6.1.2017 9:59 | karma článku: 29.43 | přečteno: 1574x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 18.35 | Přečteno: 245 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 27.90 | Přečteno: 644 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 35.40 | Přečteno: 826 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 600 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 19.37 | Přečteno: 257 | Diskuse
Počet článků 220 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2268

Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...