Jaroslav Janota

Demokracie v ohrožení

30. 10. 2016 17:00:50
Demokracie byla v tomto státě ohrožena v posledních letech již mnohokrát. Když si Topolánek koupil dva poslance opozice, aby jeho vláda získala důvěru. Když ministr Langr zařídil beztrestnost místopředsedy vlády Čunka.
Když si Nečasova koalice dala do koaliční smlouvy, že s opozicí se nemluví. Když vláda porušila ústavní práva opozice na řádné projednávání zákonů koncem roku 2010. To konstatoval Ústavní soud. Když Kalousek po alkoholickém večeru se soudcem zařídil zrušení termínu odborářské demonstrace. Když Drábek prosadil zákon o nucených pracích, který schválila celá vláda s Nečasem, Schwarzenbergem a Kalouskem, podporovaná poslancem Gazdíkem. Vláda tím porušila Listinu základních lidských práv a svobod a tím znovu Ústavu České republiky. Ne lidská práva obyvatel Tibetu, ale lidská práva všech občanů tohoto státu! Tak to konstatoval Ústavní soud. Nikdo nepodepisoval petice na podporu demokracie, která byla v ohrožení. A skutečně byla. Když Kalousek zavedl ruskou rovnou daň z příjmu fyzických osob, tak jsem neslyšel žádné protesty, že nás místo k západním hodnotám progresivní daně táhne někam na východ do Ruska či do Číny.

Samozřejmě, že mi vadí proruská politika Zemana. Že mi vadí podlézání politiků ČSSD totalitní Číně. Ale bylo by konečně vhodné pojmenovat jasně příčinu, proč se takový styl politiky mohl v naší zemi tak snadno a bez zájmu občanů prosadit. A příčina leží v nedávné minulosti. Konečně je potřeba pochopit, proč více než 1,5 milionu voličů ve druhém kole prezidentské volby považovalo osobu Miloše Zemana za menší zlo, než osobu Karla Schwarzenberga. Osobu místopředsedy vlády, která dvakrát porušila nejvyšší zákon této země. Vlády, která záměrně porušila Listinu základních lidských práv a svobod českých občanů. Současná krize demokratických hodnot je důsledkem porušování standardních, demokratických pravidel nejméně už od roku 2007 a hlasování o důvěře Topolánkovy vlády.

Jinými slovy, všichni sklízíme plody toho co jsme zaseli. Někdy opravdu stačí, aby lidé jen mlčeli, když se děje zlo. A Češi opravdu mlčeli, když demokracie dostávala na frak. A žádné současné demonstrace s tím mnoho neudělají. Zvlášť, když ti, kteří dnes protestují proti ohrožení demokracie ze strany Zemana, ještě včera sami s arogancí sobě vlastní, demokratické principy porušovali.
Autor: Jaroslav Janota | karma: 30.60 | přečteno: 907 ×
Poslední články autora