Jan Haluza, atlet, křesťan a slušný člověk

Je to už více než pět let, kdy zemřel Jan Haluza. Dožil se požehnaného věku 97 let. Jeho život nebyl rozhodně lehký. Narodil se v chudé rodině a měl šest sourozenců. 

Už v mládí vstoupil se svými sourozenci do křesťanské tělovýchovné jednoty Orel. Věnoval se atletice. Vynikal zejména v bězích na středních tratích, ale byl i zdatným vytrvalcem. Hlavně v bězích mimo stadion. Byl mistrem v krosu a věnoval se i populárním lesním běhům. Byl rychlý, houževnatý, silný, ale měl také mimořádnou běžeckou techniku. Na katolické olympiádě ve Vídni získal bronzovou medaili v běhu na 1500 metrů. Z další katolické olympiády v Lublani si přivezl dokonce stříbro. V době protektorátu působil na Arcibiskupském gymnáziu v Praze jako učitel tělocviku a němčiny. Mezi jeho žáky patřil například herec Radovan Lukavský. V době heydrichiády musel odejít. Vybral si Sportovní klub Baťa ve Zlíně. Pracoval obchodním oddělení firmy Kotva. Ve Zlíně se setkal také s mladým běžce Emilem Zátopkem a až do roku 1944 byl jeho trenérem. Mimochodem jediným, kterého kdy Zátopek měl. Po válce zůstal ve Zlíně, oženil se a vstoupil do Lidové strany.  

 

Po bolševickém převratu byl zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen. Později mu byl ještě trest zvýšen v procesu s tzv.členy skupiny Milady Horákové. Byl vězněn v nechvalně známé věznici v Uherském Hradišti. Byl mučen mimo jiné i elektrickým proudem. Krutost a bezcitnost estébáků byla neuvěřitelná. Strávil řadu let v bolševických věznicích. Mimo jiné v uranových dolech v Jáchymově. Jeho pevná víra mu pomohla přežít útrapy bolševických, koncentračních táborů. Onemocněl tyfem a jen o vlásek unikl smrti. Po propuštění se usadil s manželkou v Březůvkách blízko Zlína. Aby si přivydělal pracoval několik let v ostravských dolech. Byl dlouho pod dohledem státní bezpečnosti. Stejně jako jeho manželka. Bohužel nepodařilo se jim mít spolu děti.  

 

Nikdy neztratil svou víru. Pomohla mu v těch nejtěžších chvílích jeho dlouhého života. Dokonce v křesťanském duchu odpustil svým trýznitelům a pronásledovatelům jejich nelidské zločiny. Žil spravedlivým životem. Získal řád Tomáše Garrigua Masaryka a ještě v roce 2010 byl vyhlášen osobnosti Zlínského kraje. Zemřel 25.srpna 2011. Čest jeho památce! 

 

http://www.lidovky.cz/prvniho-zatopkova-trenera-haluzu-komuniste-mucili-elektrickym-proudem-140-/pribehy-20-stoleti.aspx?c=A160203_164336_pribehy-20-stoleti_sij

Autor: Jaroslav Janota | neděle 28.8.2016 0:14 | karma článku: 18,24 | přečteno: 334x