Vzpomínáte na kebabové vraždy?

15. 08. 2016 21:32:19
Bude to už téměř pět let od zatčení jedné z pachatelek tzv.kebabových vražd. Byly tak nazvány vraždy osmi Turků, jednoho Řeka a německé policistky v letech 2000-2007.
Pachateli těchto zločinů byla skupina pravicových, neonacistických extremistů, která si říkala národně socialistické podzemí, zkráceně NSU. Skupinu tvořili Uwe Bohnhardt, Uwe Mundlos a Beate Zschapeová. Všichni pocházeli z bývalé Německé Demokratické Republiky, konkrétně ze spolkové země Durynsko z města Jena. V polovině 90.let se mladí neonacisté bavili nošením uniforem SS, hajlováním a focením se před hořícími kříži. Zkrátka běžná činnost pravicových extremistů. Mundlos dostal ještě malý trest za nošení protiústavních symbolů. Bohnhard toho měl víc. Z dálničního mostu pověsil figurínu se židovskou hvězdou a atrapou bomby a byl souzen za podněcování k nesnášenlivosti, k tomu těžké ublížení na zdraví, řízení bez řidičáku a nějaké krádeže. Zkrátka v roce 1997 mu soud napařil 27 měsíců natvrdo. Do vězení ale dotyčný nenastoupil a přešel do ilegality. V roce 1998 při policejní razii se v garáži, kterou si pronajímá Beate našly čtyři trubkové bomby, které obsahovaly 1,4 kilogramů TNT. Soud na ni vydal zatykač. Ale stačila také zmizet.

V roce 2000 spáchala skupina první vraždu. Drobný obchodník s květinami původem z Turecka byl v Norimberku zastřelen celkem osmi výstřely. Následovalo dalších devět obětí. Poslední byla v roce 2007 mladá policistka Michele Kiesewetterová. Zastřelena jedinou ranou do hlavy. Bylo jí pouze 22 let. Její otec, rovněž policista vyšetřoval právě neonacistickou scénu v Durynsku. Existovalo silné podezření, že s vrahy spolupracovali její kolegové a dokonce její nadřízený. Objevilo se jejich spojení na evropskou skupinu Ku-klux-klanu. S takzvanými evropskými bílými rytíři Ku-klux-klanu měl spojení i jeden z členů NSU. Tito zastánci tradičních hodnot křesťanské, západní, bílé civilizace mají k neonacistům a jejich ideologii zjevně hodně blízko. Kromě vražd, skupina NSU spáchala přepadení 15 bank a dva bombové atentáty v Kolíně nad Rýnem ve čtvrtích převážně obývaných Němci tureckého původu. Ty si vyžádaly nejméně 23 zraněných. K vraždám použili pistoli české výroby ČZ vzor 83, ráže 7,65 mm s tlumičem. Tuto zbraň jim opatřil bývalý vysoký funkcionář Národně demokratické strany Německa(NPD)Ralf Wohlleben a další neonacista Carsten S. Ve spojení se skupinou byl na jejím počátku také zemský předseda NPD Tino Brandt, zakladatel Durynské vlastenecké(ostatně jaké jiné?)obrany.

Tato osoba byla později při vyšetřování identifikována jako agent tajné služby. V současnosti je odsouzen za pohlavní zneužívání nezletilých. Za svou práci pro tajnou službu obdržel už koncem 90.let až 200 tisíc marek! Při vyšetřování vyšly najevo další šokující zjištění. Vyšetřovatelé se řídili předsudky a místo zjevného rasového motivu všech vražd se zaměřovali na osoby obětí a jejich rodinné a obchodní vazby. Vdovu po jedné z obětí dokonce vyslýchali několik hodin. Policejní orgány různých spolkových zemí mezi sebou nekomunikovaly a nespolupracovaly při předávání poznatků o případech. Kolem skupiny se pohybovalo více agentů tajných služeb. Policejní orgány znaly místo, kde se skupina skrývala, ale její členy nechali záměrně unikat. A to celých 13 let. Řada agentů tajných služeb se sama dopouštěla trestné činnosti. Agent hesenské tajné služby Andreas Temme se dokonce 6.dubna 2006 nacházel přímo na místě deváté vraždy v internetové kavárně v Kasselu. Přesto prý nic neviděl ani neslyšel. Vyšetřování prokázalo propojení řady policistů s neonacisty a dalšími pravicovými extremisty.

Je velmi nepravděpodobné, že by trojice teroristů unikala spravedlnosti bez výrazné podpory jiných osob s kontakty v policejních složkách. Některé zdroje uvádí, že celá síť spolupachatelů NSU čítala až dvě stě osob. Většina z nich je dodnes na svobodě. Případ upozornil na hluboké propojení německé neonacistické scény a příslušníků spolkové policie. Podobné kontakty policistů s neonacisty se bohužel objevují i v jiných státech EU. Nebezpečí, které z tohoto spojení vyplývá je obrovským ohrožením bezpečnosti obyvatel EU. Ohrožením demokracie a lidských práv a svobod občanů Evropy.

http://www.novyprostor.cz/clanky/470/vrazdy-s-pomoci-statu.html http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/1079634-nemecke-kebabove-vrazdy-byly-hlavne-tezkym-selhanim-vysetrovatelu https://www.respekt.cz/letem-svetem/neonacisticka-bunka-ma-na-konte-i-zive-obeti http://www.webnoviny.sk/svet/clanok/468666-byvaly-funkcionar-npd-zabezpecil-nemeckym-neonacistom-zbrane/
Autor: Jaroslav Janota | pondělí 15.8.2016 21:32 | karma článku: 20.39 | přečteno: 1190x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 94 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.54 | Přečteno: 183 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 145 |
Počet článků 220 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2268

Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...