Jaroslav Janota

Jak jedna země provedla exit z nadnárodního celku

4. 07. 2016 22:18:10
Byla jednou jedna země. Byla součástí mnohonárodnostního celku. A nebyla se svým postavením spokojená. Proto se její voleni zástupci rozhodli vystoupit z tohoto celku a stát se nezávislými.
Vůbec se jim totiž nelíbilo jakou politiku provádělo vedení onoho celku. Potřeby obyvatel této země byly přehlíženy, na jejich připomínky nikdo z centra nebral zřetel, byly jim vnucovány nevýhodné podmínky. Proto lidé této země ztratili trpělivost a odmítli dál snášet diktát z centra. Rozhodli se, že nezávislost bude to správné pro jejich zemi.

Ta země se dnes jmenuje Spojené Státy Americké a před rovnými 240 lety podepsalo 55 reprezentantů třinácti amerických kolonií svou Deklaraci nezávislosti. Dokončili tak svůj exit ze svazku nadnárodní Velké Británie. Odmítli dále poslouchat diktát krále odněkud z Londýna. A rozhodli se vzít svou budoucnost do svých rukou. A rozhodovat o svých potřebách a svých zájmech zcela sami. Byl to zrod úplně nové světové velmoci.

"Pokládáme za samozřejmé pravdy, že všichni lidé jsou stvořeni sobě rovni, že jsou obdařeni svým stvořitelem určitými nezcizitelnými právy, že mezi tato práva náleží život, svoboda a sledování osobního štěstí. Že k zajištění těchto práv se ustanovují mezi lidmi vlády, odvozující svojí oprávněnou moc ze souhlasu těch, jimž vládnou. Že kdykoliv počne být některá vláda těmto cílům na překážku, má lid právo jí změnit nebo zrušit a ustanovit vládu novou, která by byla založena na takových zásadách a měla svoji pravomoc upravenou takovým způsobem, jak uzná lid za nejvhodnější pro zajištění své bezpečnosti a svého štěstí." - Deklarace nezávislosti přijatá 4.července 1776

Tato preambule Deklarace nezávislosti se stala předlohou pro Prohlášení práv člověka a občana, který přijalo francouzské Národní shromáždění za 13 let. A také základem Všeobecné deklarace lidských práv a svobod, které přijalo OSN v roce 1948. V podstatě tak určila směr, kterým se vyvíjel další boj za lidská práva v pozdějších letech.

Myslím, že tato deklarace může inspirovat Skoty a Iry v jejich vlastní cestě za nezávislostí své země na britské nadvládě v našem 21.století. Hodně štěstí všem Američanům k jejich dnešnímu národnímu svátku, ke Dni nezávislosti.
Autor: Jaroslav Janota | karma: 16.30 | přečteno: 720 ×
Poslední články autora