Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všem sluníčkářům s úctou

Chtěl bych vyjádřit úctu všem českým sluníčkářům, pravdoláskařům, havloidům, xenofilům, dobroserům, zkrátka všem slušným lidem této země. 

      Není lehké v tomto státě zastávat principy humanismu na kterých před téměř sto lety vznikla uprostřed Evropy národnostně a kulturně pestrá a různorodá Československá republika. Přesto se stále najde nemálo občanů této země, kteří svým chováním navazují na dobré tradice velkých českých osobností 20.století. Odkaz velkých humanistů jako byl Tomáš Garrigue Masaryk, Karel Čapek, Jan Patočka či Václav Havel žije i dnes. 

Mám hlubokou úctu k těm, kteří se i v dnešní pohnuté době dokáží chovat slušně a pomáhat lidem v nouzi bez ohledu na jejich věk, barvu pleti, národnost, původ či náboženské vyznání. Tyto atributy odlišnosti zkrátka pro žádného českého sluníčkáře nejsou ani zdaleka tak důležité jako to co mají s lidmi v nouzi společného. Zejména fakt, že všichni jsme lidé a společně obýváme tuto malou planetu je tou jedinou podstatnou motivací.

 

Jsem rád, že slušní lidé tohoto státu nepodléhají špatným zvykům z dob bolševismu. Jedna česká humanitární organizace nese krásný název Člověk v tísni. Jednoduchý a výstižný název. Členové této organizace pomáhají lidem v tísni. Nezajímá je, odkud lidé nacházející se momentálně v tísni pochází, jaké jsou národnosti, barvy pleti, náboženského vyznání či politické příslušnosti. To jediné podstatné je, že jsou to lidé a že jsou v tísni. Kádrování tak populární z dob bolševismu nechávají tito humanisté v referátu početné skupiny českých tmářů, lhářů, xenofobů, paranoiků, vyznavačů nenávisti, zloserů či jiných "realistů". 

 

Žádný skutečný humanista si nemůže dovolit luxus předběžné kádrovat adresáty své pomoci. Vybírat si mezi lidmi nacházejícími se prokazatelně v tísni ty, kteří si pomoc zaslouží více než jiní, protože mají ten správný původ, barvu pleti, národnost či náboženské vyznání. Zkrátka ty, kteří jsou si tak nějak po bolševicku, rovnější mezi rovnými. U obětí přírodních katastrof se také žádný skutečný humanista neptá, kdo jsou lidé, kteří byli postiženi. Jestli to nejsou také zloději, lupiči, podvodníci či dokonce vrazi. Každému zkrátka musí stačit, že to jsou lidé. Lidé jako my. Lidé, kteří jsou, ne vlastním přičiněním, v tísni. Lidé, kteří potřebují pomoc jiných lidí.  

 

Jsem hrdý na ty desítky a stovky českých dobrovolníků, kteří nezištně pomáhají uprchlíkům. Tedy lidem v nouzi. Ať už to dělají v Řecku, Makedonii, Srbsku, Maďarsku, Slovinsku či v Praze na hlavním nádraží. Oni navazují na dobré tradice nejen českého humanismu. Právě oni, ač se velkohubě nezaštiťují obranou "evropských" hodnot, hájí právě ty celosvětové, univerzální hodnoty obsažené ve Všeobecné deklaraci lidských práv a svobod. I když se navenek neohání ochranou křesťanských hodnot, dobře pochopili étos původního křesťanství. Než se z něj stala politická ideologie za účelem získávání moci a majetku. Tito sluníčkáři pochopili novozákonní příběh o milosrdném Samaritánovi. A svým jednáním na něj navázali. 

 

A vždycky, když opouštím domov a vycházím do ulic doufám, že je kolem mne dost sluníčkářů. Protože, kdyby se mi stala nehoda a já na té ulici zůstal bezmocně ležet, vím, že by mi na pomoc nepřišel nikdo z českých tmářů, xenofobů či jiných "realistů". Protože ti by si jistě našli rychle nějaký ten reálný důvod proč se neobtěžovat s pomocí. A ty důvody slyšíme kolem sebe pořád. Jistě by podotkli, že dotyčný si za svoji nehodu může vlastně sám, že oni mají svých starostí dost, natož aby pomáhali cizím lidem, že kdoví zda ten ležící na ulici není nějaký asociál, vrah a terorista a tak dále.  

 

Ve skutečnosti se, ale většina českých tmářů, kteří pohrdají sluníčkáři všeho druhu, v duchu modlí, aby pokud se také jim na ulici přihodí nějaká ta nehoda, šel někdo z těch pravdoláskařů kolem a pomohl jim. Protože dobře ví, že od svých realistických soudruhů a soukmenovců se žádné nezištné pomoci nedočkají. 

Autor: Jaroslav Janota | pondělí 21.12.2015 21:08 | karma článku: 18,37 | přečteno: 1206x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

V úterý dvanáctého ledna 2016 jsem přijel domů z noční směny. Dal jsem si sprchu a u půl osmé ráno jsem šel spát. Ze spaní mne probudil zvláštní zvuk.

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57 | Přečteno: 130037x | Společnost

Jaroslav Janota

Jak jsem dělal vstupní test do Mensy

Už to budou čtyři roky, co jsem se rozhodl zkusit složit vstupní test do Mensy. Tedy společnosti lidí s mimořádně vysokým IQ. Je to takový klub vyjímečných.

19.2.2017 v 8:54 | Karma: 40,61 | Přečteno: 13405x | Společnost

Jaroslav Janota

Mamince, mému prvnímu cenzorovi, s láskou

Mým prvním cenzorem byla moje maminka. Jako u většiny lidí na této planetě. Tatínkové mají moc práce a tak se člověk učí mluvit od maminky.

2.2.2017 v 13:28 | Karma: 32,07 | Přečteno: 3418x | Společnost

Jaroslav Janota

Vánoční příměří 1914 a jeho poselství

Na počátku největšího světového konfliktu v dějinách se odehrál jeden z nejúžasnějších příběhů v historii lidstva či spíše historie lidství. Vánoční příměří v roce 1914 na západní frontě.

6.1.2017 v 9:59 | Karma: 29,43 | Přečteno: 1574x | Společnost

Jaroslav Janota

Organizovaný zločin je nejvyšším stádiem kapitalismu

Tento proslulý výrok pronesl švýcarský profesor sociologie Jean Ziegler. A myslím, že velmi přesně vystihl podstatu věci. Kapitalismus jako honba za ziskem malé skupiny lidí na úkor větší, je podstatou každé kriminální činnosti

31.12.2016 v 1:11 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1566x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.