Náboženství nebo ideologie?

Častým pseudo argumentem "bojovníků proti islámu" je prý to, že islám není náboženství, ale ideologie. Jenže nastává problém. Jaký je vlastně rozdíl mezi náboženstvím a ideologií?

Ve své podstatě žádný. Náboženství, jako víra v boha a posvátné principy, které tento bůh lidem sdělil, většinou přes jiného lidského prostředníka, se spojením s politickou mocí stává politickou ideologií. Zjevné je to zejména u velkých monoteistických náboženství. Tedy judaismu, křesťanství a islámu. Ale ani polyteistický hinduismus z toho není venku.
Přesto každé náboženství je založeno na dodržování určitých morálních a mravních principů. K těmto principům se vyznavači náboženství většinou dobrovolně hlásí. A zavazují se tyto principy dodržovat. Je zajímavé, že většina náboženství je založena na stejných principech. Není to vlastně nijak zvláštní, když víme, že všechny bohy v lidské historii stvořili lidé. A ti jsou ve své podstatě stejní bez ohledu na rasu, národnost či historické období ve kterém žijí.
Osobně neznám náboženství, které by svým vyznavačům nařizovalo lhát, podvádět, krást či vraždit. Opak je pravdou. Každé náboženství vytváří systém morálních pravidel, které je třeba dodržovat. V Judaismu či Křesťanství je to desatero božích přikázání. V Islámu pět hlavních zásad. Mimochodem zásada, podle které musí každý věřící muslim odevzdat část ze svých příjmů na dobročinnost mi připadá inspirující.
Přesto se najdou fanatici z řad bojovníků proti islámu, zejména z Česka, kteří se snaží přesvědčit ostatní, že 1,5 miliardy muslimů na této planetě jsou nebezpeční teroristé a jejich víra jim přikazuje zabíjet nevěřící. A citují přitom vybrané odstavce z koránu. Zábavné je, že většinou citují stejné odstavce jako teroristé z řad Islamistů. Vlastně to není až tak překvapující. Fanatismus bojovníků proti islámu si s teroristy z řad Islamistů nijak nezadá. Bohužel větší strach mám samozřejmě z těch domácích bojovníků s islámem. Ty potkávám na ulici každý den, na rozdíl od těch teroristů z tzv.islámského státu. V Evropě máte mnohem vyšší pravděpodobnost, že vás zabije kulka norského milovníka lovu a bojovníka proti islámu a imigraci, než bomba teroristy z řad Islamistů.
Každé náboženství se může stát ideologií. Každé totiž dříve či později začne sloužit k získání a udržení politické moci. Křesťanům trvalo několik set let než se jejich náboženství stalo oficiálním náboženstvím Římské říše. Od té doby slouží víra a náboženství k získání absolutní politické moci. Původní etický základ křesťanské víry se vytratil a zbyla už pouze politická ideologie. Ostatně tzv.svaté války vážně nejsou žádným muslimským vynálezem.
Vždy se najdou podivní lidé, kteří rádi zabíjejí své bližní a ve jménu boha to vypadá tak nějak lépe. Přiznat, že lidé vraždí jiné pouze kvůli své nenávisti, kvůli získání majetkového prospěchu či získání či potvrzení své vlastní moci je dost těžké. Zaklínat se při vraždění jménem boha je jednodušší. Navíc to platí na jednoduché posluchače. A těch bývá většina.
Islám je náboženství. Stejně jako křesťanství či judaismus. A stejně jako tyto náboženství i on se může stát politickou ideologií. Jenže bojovat nikoliv s politickou ideologií, ale s náboženskou vírou je v každém případě kontraproduktivní. Snaha obviňovat víru 1,5 miliardy muslimů na této planetě ze zločinů pár fanatiků je stejně hloupé jako obviňovat babičku z jižní Moravy, která se chodí každou neděli do kostela modlit ze zločinů křížových výprav, svaté inkvizice, katolických kněží v klerofašistických režimech za druhé světové války, pedofilních zločinů katolíků či vraždění křesťanských milicí v uprchlických táborech Sabra a Šatila v Libanonu v 80.letech minulého století či v současné Africe. Ta žena a její víra za tyto zločiny prostě nemůže. Stejně jako většina muslimů a jejich víra nemůže za řádění pár fanatiků toužících po moci či penězích.

Zneužít se dá každá víra, každé náboženství, každá ideologie, každá myšlenka. To ale na její podstatě vůbec nic nemění. Neměli bychom na to nikdy zapomínat.

Autor: Jaroslav Janota | neděle 11.10.2015 7:07 | karma článku: 20,55 | přečteno: 2126x
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.