Z historie mistrovství světa v kopané 3

17. 06. 2014 10:41:19
Chile 1962 7.MS Další mistrovství světa se konalo opět v Jižní Americe. Bohužel Chile bylo dva roky před šampionátem postiženo velkým zemětřesením, které způsobilo těžké škody. Nejen majetkové, ale v průběhu katastrofy zemřelo přes 5 tisíc lidí. Přesto Chile svátek fotbalu uspořádalo. Po festivalu útočného fotbalu na šampionátech ve Švýcarsku a Švédsku ovšem bylo mistrovství světa v Chile dost velkým zklamáním. Převažovala defenzivní taktika a tvrdá hra. V zápase Chile-Itálie odpískal rozhodčí 48 hrubých faulů. Dva Italové byli vyloučeni. Byl to ostudný zápas. Kvalifikace zúčastnilo více než 50 zemí. Československo postoupilo až po vítězství v prodloužení dodatečného zápasu se Skotskem na neutrální půdě v Bruselu. Od tohoto týmu se však nic nečekalo. Zvláště, když byli nalosováni do skupiny s mistry světa z Brazílie, s týmem Španělska jehož osu tvořili hráči Realu Madrid a týmem Mexika. Hned v prvním zápase Československo zvítězilo nad Španělskem, za které mimo jiné nastoupil i Ferenc Puskas, 1:0.

Ferenc Puskas a další hráči slavného maďarského týmu opustili svou vlast v roce 1956 ve strachu před tanky Rudé armády, které potlačily maďarské povstání. Ferenc Puskas se stal posilou útoku Realu Madrid a získal španělské občanství. V druhém zápase s mistry světa se ale zranil Pelé. Nesmělo se střídat a Pelé musel odchodit zbytek zápasu. Na hřišti se odehrála zajímavá situace. Brazilci byli zvyklí rozehrávat akce přes svého nejlepšího hráče. Takže i zraněný Pelé obdržel přihrávku. Rozběhl se k němu hráč soupeře. Pelé věděl, že o míč přijde, ale s údivem sledoval jak se jindy bojovný hráč soupeře zastavil a chtěl nechat zraněného Pelého rozehrát. Pelé to poznal a zakopnul míč do autu. Diváci toto gesto pochopili a ocenili potleskem jako kdyby padnul gól. Takto rytířsky se zachoval záložník Josef Masopust. Jeden z nejlepších hráčů Československé historie i tohoto mistrovství světa. Zápas skončil nerozhodně 0:0. A protože Brazílie zvítězila nad Španělskem, mělo ČSSR zaručený postup do čtvrtfinále. A to i přes porážku v posledním zápase s Mexikem 1:3.

Ve čtvrtfinále se utkali s týmem Maďarska. A zvítězili. Anglie ve čtvrtfinále znovu prohrála, tentokrát s Brazílií. Domácí hráči porazili tým Sovětského Svazu. A v posledním utkání se potkali stáří známí. Potřetí za sebou se utkali Němci s týmem Jugoslávie. Po porážkách ve Švýcarsku i Švédsku, tentokráte Jugoslávci vyhráli. V semifinále však byli poražení skvělým týmem Československa. Brazílie v semifinále porazila domácí Chile. Ve finále se tak zopakoval zápas ze skupiny. I když se Československo ujalo vedení gólem Masopusta po nádherné přihrávce Tomáše Pospíchala. Bohužel nejlepší brankář šampionátu Schrojf neměl ve finále svůj den a postupně dostal tři góly. Brazílie obhájila titul nejlepšího týmu na světě a podruhé se stala mistrem světa. Jinak ale úroveň hry na tomto mistrovství světa zklamala. Důraz na obranu a taktika nedostat branku zvítězily na útočnou hrou. Důkazem je, že o titul krále střelců se dělilo pět hráčů a stačily na to čtyři vstřelené góly. Chile se ale organizace šampionátu povedlo a domácí tým získal nakonec bronzovou medaili po výhře nad Jugoslávii. Zcela zaslouženě.

Anglie 1966 8.MS
Další mistrovství světa se konalo v Evropě a v kolébce této hry v Anglii. Šampionát začal velkým skandálem. Z obchodního domu, kde byla vystavena trofej pro mistry světa byla ukradena Zlatá Niké. Naštěstí pes jménem Picles ji našel, při své pravidelné procházce v parku a zachránil pověst pořadatelů. Bohužel Zlatá Niké měla tragický osud. Poté co ji potřetí a naposled o čtyři roky později získala do trvalého vlastnictví Brazílie, byla ukradena podruhé a tentokráte už se ji nalézt nepovedlo. Brazilští zloději ji kvůli zlatu roztavili a zlato prodali. Smutný konec slavné trofeje. V Anglii chyběl tým minulého finalisty z Československa. Byl poprvé vyřazen v kvalifikaci Portugalskem. Největším překvapením ve skupinách bylo vyřazení Itálie. Po porážce od KLDR.
A také vyřazení Brazílie. Už v prvním zápase s Bulharskem byl nejlepší fotbalista planety Pelé osobně střežen. Zvláště bulharský obránce Žekov spáchal několik tvrdých zákroků za hranicí pravidel. Přesto Brazílie zvítězila. Ve druhém zápase však Brazílie bez zraněného Pelého prohrála s Maďarskem. A v posledním zápase s Portugalskem hrál na Pelého osobní obranu Moraise. A za ignorance rozhodčích likvidoval nejlepšího hráče světa jedním tvrdým faulem za druhým. Tenkrát ještě neexistovaly žluté karty. Brazílie byla vyřazena. Korejská lidově demokratická republika byla prvním asijským týmem, který se probojoval až do čtvrtfinále mistrovství světa. A nemuselo zůstat při tom. Už po půl hodině hry vedli Korejci nad Portugalskem už 3:0. Potom vzal otěže utkání do rukou Eusebio da Silva Fereira, rodák z afrického Mosambiku sám čtyřmi góly otočil výsledek a na pátý přihrál. Anglie ve čtvrtfinále poprvé uspěla, když porazila Argentinu. K vítězství ale domácím pomohlo naprosto nesmyslné vyloučení argentinského kapitána Ratina. Sovětský Svaz vyřadil Uruguay a v semifinále prohrál s Německem,které vyřadilo Maďarsko. Anglie porazila Portugalsko.
Portugalci po vítězství nad SSSR získali bronzové medaile a Eusebio s devíti brankami titul krále střelců. Finále mezi Anglií a Německem ve Wembley začalo lépe pro domácí, kteří se ujali vedení. Po vyrovnání Němců je opět přivedl do vedení George Hurst. Houževnatí Němci však dokázali vyrovnat na 2:2 v poslední minutě. Muselo se prodlužovat. V prodloužení anglický útočník Hurst vystřelil. Míč se odrazil od břevna směrem k brankové čáře a potom zpět do hřiště. Hlavní rozhodčí se poradil s pomezním a nakonec gól uznal. V poslední minutě prodloužení někteří nedočkaví diváci vběhli na hřiště. Rozhodčí, ale hru nepřerušil a George Hurst tak uzavřel hattrick. Je tak prvním a doposud jediným hráčem, který ve finále mistrovství světa dal tři góly. Anglie se stala teprve pátým státem, který vyhrál mistrovství světa.
Mexiko 1970 9.MS
Další ročník mistrovství světa se konal opět v latinské Americe. Tentokráte v Mexiku. Těžkým se stalo zejména pro evropské týmy, protože se odehrávalo ve vysokých nadmořských výškách. Evropané nebyli zvyklí hrát fotbal ve výšce přes 2000 metrů nad mořem. V kvalifikaci došlo k neslýchané události. Fotbalový zápas o postup mezi Salvadorem a Hondurasem vyvolal nejen vášně fanoušků, ale přímo válečný konflikt mezi oběma zeměmi. Tato tzv.fotbalová válka trvala jen krátce, ale má na svědomí několik stovek mrtvých na obou stranách. Do Mexika postoupil Salvador. Mistrovství se odehrávalo za nevraživosti zejména fanoušků z latinské Ameriky vůči evropským týmům. A zvláště Anglii, jako odveta za poslední mistrovství světa. Došlo to dokonce tak daleko, že kapitán anglické reprezentace Boby Moore byl zatčen a obviněn z krádeže v klenotnictví, v Bogotě, kde Anglie odehrála přípravný zápas. Před zápasem Anglie s Brazílií ve skupině dokonce někteří fandové jezdili celou noc kolem hotelu, kde byli Angličané ubytováni a troubili na klaksony, aby jim zpřetrhali spaní. Poprvé se na scéně objevily žluté karty. Jako reakce na hrubé fauly z minulého mistrovství.
V první skupině domácí Mexiko postoupilo z druhého místa za Sovětským Svazem díky závěrečnému vítězství nad Belgií.V brance domácích nastoupil Antonio Carbajal, který se stal prvním hráčem, který se zúčastnil pěti po sobě jdoucích mistrovství světa. V reprezentaci debutoval na MS v roce 1950 v Brazílii. Ve druhé skupině padlo pouhých šest branek v šesti utkáních. Italové vyhráli skupinu se skórem 1:0 se čtyřmi body za vítězství nad Švédskem a dvou remízách s Uruguayí a Izraelem. Československo, které se probojoval na mistrovství až dodatečným vítězstvím nad týmem Maďarska na neutrální půdě v Marseille, bylo nalosováno do skupiny smrti s Brazílií, Anglií a Rumunskem. Prohrálo všechny tři utkání. Postupovali Brazilci a Angličané. V poslední skupině dali Němci svým soupeřům Maroku, Bulharsku a Peru celkem deset branek. O sedm z nich se postaral mladý útočník Gerd Muller. Maroko bylo teprve druhým africkým týmem od roku 1934 a účasti Egypta, který se zúčastnil šampionátu.
Ve čtvrtfinále vedli Angličané v repríze minulého finále nad Německem. Němci však vyrovnali a tentokráte v prodloužení vyhráli. Anglie tak už potřetí byla vyřazena ve čtvrtfinále. Uruguay vrátil porážku z minulého čtvrtfinále Sovětům. Mexiko podlehlo Itálii a Brazílie porazila Peru a v semifinále Uruguay. Druhé semifinále mezi Itálií a Německem mělo dramatický průběh. Oba týmy se střídaly ve vedení, ale v prodloužení byli tentokráte šťastnější Italové, kteří postoupili do svého třetího finále. Finálový zápas tak byl utkáním o Zlatou Niké. Tu měl získat ten, kdo se stane třikrát mistrem světa. A jak Brazílie, tak Itálie měli už dva tituly. Na první zásah Brazilců dokázali Italové odpovědět. Ale Brazílie třemi brankami v druhé půli zvítězila a stala se trvalou držitelkou nejslavnější fotbalové trofeje. O týmu Brazílie, kterou vedl jako trenér Zagalo, se říká, že byl ten nejlepší na světě všech dob. Zagalo byl prvním trenérem, který získal titul mistra světa i jako hráč v roce 1958 ve Švédsku.
Autor: Jaroslav Janota | úterý 17.6.2014 10:41 | karma článku: 13.31 | přečteno: 422x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 326 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 220 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2268

Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...