Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam se ztrácí zisky vytvořené prací zaměstnanců?

Vykořisťování zaměstnanců se neustále zvyšuje. A nejhorší na tom je, že se tomu nikdo nediví. Je to asi 40 let co se ideologie neoliberalismu úspěšně pokouší zrušit ochranu a práva zaměstnanců. Práva, které si museli zaměstnanci vybojovat za posledních 200 let. Je pozoruhodné jak se hokynářům, vyznavačům neoliberalismu podařilo deformovat veřejné mínění. Snaha vytvořit ze zaměstnanců lenochy a flákače, je dost hloupá. Přesto se úspěšně šíří. Přitom jsou to právě zaměstnanci, kteří vytváří hodnoty a produkují bohatství a zisk. Těmi parazity a zloději jsou majitelé a zaměstnavatelé. Či alespoň jejich převážná většina. Je zábavné sledovat jak v souladu s ideologickou doktrínou neoliberalismu, je veřejnosti předkládána legenda o poctivých, vzdělaných, pracovitých podnikatelích, kteří z čiré charity a dobrého srdce dávají práci a výdělek líným, nevděčným a nevzdělaným zaměstnancům. Navíc je tak zachraňují od nevyhnutelné smrti hladem.

Přitom každý kdo má trochu rozumu v hlavě a nebojí se jej použít, musí nutné vědět, že je tomu právě naopak. Zaměstnavatel si nebere zaměstnance, aby jim nezištně pomohl k dobrému živobytí. Najímá si je na práci, kterou sám nechce dělat. Rozhodně ne za mzdu, kterou těm zaměstnancům vyplácí. Ta mzda musí být totiž podstatně nižší než zisk, který práce zaměstnance vyprodukuje. Kdo si dá práci a jednoduše vydělí zisk firmy počtem zaměstnanců ten si snadno spočítá jak malá část zisku je rozdělena těm, kteří jej vytvořili, tedy zaměstnancům. A zároveň jak obrovská část zisku zůstává zaměstnavateli. Tady leží klíč k pochopení současného stavu globální ekonomiky. Není to nic složitého. Pokud dělník v automobilce vytvoří firmě například za rok zisk ve výši 300 tisíc Eur a obdrží přitom za svou práci nějakých 15 tisíc Eur hrubého ve formě mzdy, je lehké zjistit kam se ztrácí většina vytvořeného bohatství. A těch pět procent ze zisku, který zaměstnanec vytvoří a dostane prostřednictvím mzdy je ještě poměrně dost.

V takové Číně si o tom zaměstnanec automobilky může jen nechat zdát. Naopak v západní Evropě za takové peníze žádný zaměstnanec nepřijde do práce. Ten příklad tak odpovídá zhruba zaměstnanci českému. I když se českou veřejnost jistý postbolševik Klaus pokoušel přesvědčit, jak jsou čeští zaměstnanci líní a proto nemají na evropské mzdy nárok, čísla jej usvědčují ze lži. Od roku 1990 se produktivita práce českého zaměstnance zvýšila o nejméně sto procent. I ve srovnání například s německým zaměstnancem. Zatímco v roce 1990 byla česká produktivita práce zhruba na 35% produktivity německé. V současnosti to je nekalých 75% německé produktivity. A vzhledem k tomu, že za těch bezmála 25 let rostla zároveň i ta produktivita práce německého zaměstnance, je pokrok opravdu výrazný. Jenže mzdy tomuto nárůstu produktivity, naprosto neodpovídají. A to ani ty německé. Přesto je rovnice jednoznačná. Vyšší produktivita práce se rovná vyššímu zisku. A pokud reálné příjmy zaměstnanců stagnují je zřejmé, že naprostá většina zisku vytvořeného zaměstnanci konci v kapse zaměstnavatele.

Tedy někdy i více než 95% vytvořeného zisku. Hezky je to vidět na příkladu kolektivního vlastnictví. Napadá mne případ řetězce drogerií Schlecker. Zatímco vysoký management firmy rozhodl, že firmu je třeba zrušit, protože prodělává, zaměstnanci s tím nesouhlasili. Zejména zaměstnankyně, prodavačky řetězce. A pár odvážných se rozhodlo vytvořit družstvo, které řetězec převezme. Do začátku získaly prodavačky půjčku od Bavorské zemské banky. Velká výhoda mít k dispozici mimo privátních také státní a zemské banky. Prodavačky nejen, že řetězec udržely a s ním i svá pracovní místa o které jim šlo především. Ale navíc za svou práci získaly výrazně vyšší podíl ze zisku. Takže i přes to, že polovina zisku padla na úhradu půjčky, příjem zaměstnanců řetězce se zvýšil zhruba dvojnásobně oproti mzdě, kterou dostávali před transformací firmy. Tady je ten pes zakopán. Zisky vytvořené firmami stále rostou, ale jsou nerovnoměrně rozdělovány. Většinu zisku shrábne menšina zaměstnavatelů, aniž by měli na vytvořeném bohatství nějaký významný podíl.

Vykořisťování zaměstnanců se tak neustále zvyšuje. Chamtivost většiny zaměstnavatelů je totiž neukojitelná. Jediná síla, která donutí zaměstnavatele, aby zaměstnanci poskytl větší podíl z jím vytvořeného zisku, je zákon. A samozřejmě jeho tvrdé vymáhání.

Autor: Jaroslav Janota | čtvrtek 5.6.2014 15:33 | karma článku: 26,34 | přečteno: 2103x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

V úterý dvanáctého ledna 2016 jsem přijel domů z noční směny. Dal jsem si sprchu a u půl osmé ráno jsem šel spát. Ze spaní mne probudil zvláštní zvuk.

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57 | Přečteno: 130037x | Společnost

Jaroslav Janota

Jak jsem dělal vstupní test do Mensy

Už to budou čtyři roky, co jsem se rozhodl zkusit složit vstupní test do Mensy. Tedy společnosti lidí s mimořádně vysokým IQ. Je to takový klub vyjímečných.

19.2.2017 v 8:54 | Karma: 40,61 | Přečteno: 13406x | Společnost

Jaroslav Janota

Mamince, mému prvnímu cenzorovi, s láskou

Mým prvním cenzorem byla moje maminka. Jako u většiny lidí na této planetě. Tatínkové mají moc práce a tak se člověk učí mluvit od maminky.

2.2.2017 v 13:28 | Karma: 32,07 | Přečteno: 3418x | Společnost

Jaroslav Janota

Vánoční příměří 1914 a jeho poselství

Na počátku největšího světového konfliktu v dějinách se odehrál jeden z nejúžasnějších příběhů v historii lidstva či spíše historie lidství. Vánoční příměří v roce 1914 na západní frontě.

6.1.2017 v 9:59 | Karma: 29,43 | Přečteno: 1574x | Společnost

Jaroslav Janota

Organizovaný zločin je nejvyšším stádiem kapitalismu

Tento proslulý výrok pronesl švýcarský profesor sociologie Jean Ziegler. A myslím, že velmi přesně vystihl podstatu věci. Kapitalismus jako honba za ziskem malé skupiny lidí na úkor větší, je podstatou každé kriminální činnosti

31.12.2016 v 1:11 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1566x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.