Proč je volební účast stále nižší?

4. 11. 2013 6:34:03
Poslední troje volby do poslanecké sněmovny se objevuje nový trend. Každé čtyři roky se snižuje počet aktivních voličů. Tentokrát zůstalo doma více než 40% voličů s volebním právem. Je to hodně nebo naopak málo? To je relativní. Vycházíme li z celkového počtu voličů, tedy 8,4 milionů obyvatel s volebním právem, potom se k volbám nedostavilo asi 3,4 milionu voličů. To je docela hodně. Těžko říct v čem je příčina. Někdo tvrdí, že není koho volit.Ve sněmovních volbách kandidovalo 24 politických stran a hnutí. Samozřejmě ne ve všech krajích. Ale přesto je to dost pestrý výběr. Světových názoru zase není tolik, aby se volič nemohl k některému přiklonit. Někdo tvrdí, že voliči svou neúčastí vlastně trestají politické strany a hnutí, zejména však politiky, za jejich chování. To také nebude důvod. Politikům je srdečně jedno kolik voličů k volbám přijde. Jestli to bude jedno, pět, padesát či sto procent výsledek to neovlivní. Když nepřijdou zadní voliči, budou se politici klidně volit mezi sebou.

A tu sněmovnu naplní tak, jako tak. Jediným skutečným důvodem je neuvěřitelná pasivita a rezignace na vlastní odpovědnost. Povolání politika či rovnou poslance je někde na úplném konci žebříčku povolání, která mají nějakou společenskou prestiž. Zajímavé. Dokonce i uklízečka má podle těchto žebříčku větší respekt. Patrně je to velká chyba. Vytváří se totiž začarovaný kruh. Volič by si přál, aby politiku dělali slušní a poctiví lidé, nejlépe odborníci ve svých profesích. Jenže neexistuje jediný racionální důvod, proč by právě tito lidé měli do politiky vstoupit. Politika, zejména na nejvyšší úrovni, tedy na úrovni nejvyššího, zákonodárného orgánu, se musí dělat naplno. Odborníci by tak museli chtě nechtě opustit svoje prestižní povolání, kterému se věnují naplno už od školních let a vykonávat povolání politika, které nemá ve společnosti prakticky žádnou vážnost. Navíc politika v podání českého občana je povolání prolezlé korupcí. Jak známo v každé české hospodě vám svěří veřejné tajemství, že politika je špína či svinstvo a všichni politici jsou zloději, kteří si jdou jen nakrást pro sebe. Proč by proboha někdo slušný a poctivý dobrovolně vstupoval do takového prostředí?

Takže ti kteří uvěří obecným předsudkům o práci politiků, nemohou nikdy do politiky vstoupit. Natož, aby změnili její obraz v očích veřejnosti. Jenže toto obecné pohrdání politikou a politiky je dvousečná zbraň. Na jednu stranu veřejnost, nebo její velká část politiky pohrdá. A veřejné politiky se štítí. Na druhou stranu musí veřejnost fungovat podle pravidel a norem, které určují právě ti opovrženíhodní politici. Rezignovat tak na své ústavní právo volit je velmi krátkozraké. A to jak na pasivní volební právo, tak zejména na volební právo aktivní. Protože každý občan tohoto státu má vlastně volební práva dvě. Občan není jen tím, kdo tzv.rozdává karty ve volbách. Mimochodem toto slovní spojení ze srdce nenávidím. Vytváří obraz občana jako nějakého kybice, který jednou za čtyři roky rozdá karty a potom se již jen zpovzdálí dívá, jak to ti hráči hezky hrají.

Občan je totiž také tím, kdo by měl ve volbách kandidovat. Založit nové politické hnutí či politickou stranu je poměrně jednoduché. A je to také jedno z lidských práv a svobod. Pro ty nedouky, kteří by rádi toto lidské právo zrušili, stejně jako politické strany. Není divu, že to dotáhli pouze na drožkáře v Praze. Oblíbená a vcelku správná námitka politiků na typický, český povzdech, vždyť ono není koho volit, protože všichni jsou stejní, je tak to zkuste sami. A to platí v každém oboru lidské činnosti. Nelíbí se vám, jak to dělají druzí? Tak to zkuste udělat sami a lépe.

Pasivních voličů je stále více. Většinu politiků to ale nijak netrápí. O jejich úspěchu či neúspěchu rozhodují totiž voliči aktivní. A ti také rozhodují o tom podle jakých pravidel budou v dalších letech fungovat i ti voliči pasivní. Někteří trpí dojmem, že ve slušné společnosti je vhodné říct, že já se o politiku nezajímám. Bohužel pravidla chování společnosti většinou stanovují ti, kteří se o politiku zajímají. Pasivní volič, zkrátka ve volební matematice, reprezentuje číslo nula. A to ve všech významech tohoto slova!

Autor: Jaroslav Janota | pondělí 4.11.2013 6:34 | karma článku: 10.40 | přečteno: 517x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 118 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 537 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 519 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 220 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2268

Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...